Τσίπρας: Θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ αλλά δεν θα σωπάσουμε

Τσίπρας: Θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ αλλά δεν θα σωπάσουμε

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως απάντηση στην… αντισυνταγματικότητα του περιβάλλοντος που είχε διαμορφωθεί χαρακτήρισε τον επίμαχο νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ο Πρωθυπουργός.

 

Μιλώντας στην Κ.Ε. Του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «το μέτωπο για τις άδειες αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Υλοποιήσαμε τη δέσμευση να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην προσπάθειά μας να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό είχαμε απέναντί μας και τους καναλάρχες και τη ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση ΕΣΡ. Στόχος του να μη γίνει κανένας διαγωνισμός. Λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο κ. Παππάς, ενώ την απόφαση έλαβε η Βουλή των Ελλήνων. Το πραγματικό διακύβευμα είναι αν επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα αποφασίζει η Βουλή και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οργανωμένα συμφέροντα. Τα συμφέροντα τόσα χρόνια έκαναν αεροπειρατεία. Οποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλουμε να σωπάσουμε. Δεν θα σωπάσουμε, έχουμε άποψη. Θα λέμε την αλήθεια και αυτό δεν είναι παρέμβαση».

 

Πρόσθεσε επίσης ότι «το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό και ο νόμος που φέραμε που έχει εκτιμηθεί από την κοινή γνώμη είναι η απάντηση στην αντισυνταγματικότητα».

 

Προσκλητήριο αλλά και μηνύματα προς τα στελέχη.

 

«Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη γεμάτη προκλήσεις με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους, τη νεολαία και την Αριστερά και απαιτείται μια σειρά από μάχες που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας τον 21ο αιώνα και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις μεγάλες μάχες πρέπει να βγούμε νικητές» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο, επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία και τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».

 

Αναφερόμενος στην επερχόμενη δεύτερη αξιολόγηση, ο κος. Τσίπρας σημείωσε: «Η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας. Η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

«Για την ένταξη οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup, ταυτόχρονα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα. Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015 και κυρίως να μην ξεχνά τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε».

 

Για τα ζητήματα των εργασιακών, τα οποία θα τεθούν υπό συζήτηση σήμερα με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο κος. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ρητώς την επαναφορά των ΓΣΣΕ, ανέφερε: «Σε αντίθεση με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της Ν.Δ., ο δικός μας σχεδιασμός βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας παράλληλα με τη δουλειά στο κομμάτι της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας. Με βάση αυτή τη λογική, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπόαμειβόμενη εργασία, στην αδήλωτη εργασία και στο διαρκή φόβο της απόλυσης. Με αυτή την αρχή προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις». Κατέληξε τονίζοντας ότι «το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι η βάση της προστασίας των εργαζομένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή