Εντάσεις μεταξύ Κατρούγκαλου – θεσμών για τα εργασιακά

Εντάσεις μεταξύ Κατρούγκαλου – θεσμών για τα εργασιακά

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το διερευνητικό χαρακτήρα της πρώτης συνάντησης μεταξύ του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των πιστωτών, η απόσταση που τους χωρίζει στα εργασιακά υπήρξε εμφανής.

Κατά τη διάρκεια, όμως, της σημερινής συνάντησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρηματολόγησαν υπέρ των αλλαγών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δυο μνημονίων στα εργασιακά, ενώ η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της τήρησης τηςνομιμότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων (Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Συμβούλιο της Επικρατείας κ.τλ.).

Τήρηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας προέταξε ο υπουργός Εργασίας για ομαδικές απολύσεις, υποκατώτατο μισθό και ΟΜΕΔ. Για ακραία συμπεριφορά κάποιων εκπροσώπων των πιστωτών έκανε αναφορά ο κ. Κατρούγκαλος.

Στην πράξη, η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε εξ αρχής να κρατήσει κλειστά τα θέματα που έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστικές και ευρωπαϊκές, όπως είναι το θέμα της λειτουργίας του ΟΜΕΔ (απόφαση του ΣτΕ), τις ομαδικές απολύσεις (αναμένεται απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) και υποκατώτατος μισθός των νέων (υπάρχει απόφαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης). Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή