ΥΠΟΙΚ: «Δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου»

ΥΠΟΙΚ: «Δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία προς μία έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται οι αντιθέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Χθες έγιναν ουσιαστικά οι πρώτες σοβαρές συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης με τις δύο πλευρές να έρχονται σε σύγκρουση για αρκετά ζητήματα, ενώ σήμερα αναμένεται να ενταθούν οι αντιθέσεις καθώς η διαπραγμάτευση περνά στα «καυτά» θέματα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Τα σημεία της δεύτερης αξιολόγησης στα οποία υπάρχουν διαφορές στις θέσεις της κυβέρνησης και των δανειστών είναι:

1.   Αγορά εργασίας: Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε την τήρηση της ελληνική και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για ομαδικές απολύσεις, υποκατώτατο μισθό και ΟΜΕΔ, ενώ η τρόικα επιμένει στην ορθότητα των αλλαγών που έγιναν στα πρώτα δυο μνημόνια. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο υπουργού και επικεφαλής των θεσμών.

2.   Ακατάσχετος λογαριασμός: Αν και δεν αποτελεί Μνημονιακή δράση της δεύτερης αξιολόγησης, αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού. Κατ΄ επέκταση το οικονομικό επιτελείο θα επιμείνει μέχρι τέλος στην υπάρξει ακατάσχετου λογαριασμού, όσο κι αν αυτό καθυστερήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην ανάδειξη σημαντικού μέρους της αδήλωτης οικονομίας και κατ’ επέκταση θα βοηθήσει τον προϋπολογισμό και την οικονομία. 

3.   Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Η κυβέρνηση επιμένει στην μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά (κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ), αλλά η Ευρωζώνη δεν το συζητά στην παρούσα φάση. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα κρατήσει το θέμα ανοικτό έως το τέλος της διαπραγμάτευσης.

4.   Χρηματοδότηση ΚΕΑ: Η τρόικα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να καλύψουν τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος το 2018 και προτάσσει την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κοινωνική πολιτική που προβλέπει μεταξύ άλλων και την μείωση του αφορολόγητου ορίου στα είπεδα των 5.000 ευρώ για να προκύψουν οι πόροι για το ΚΕΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει όλες τις ακραίες προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας (όπως αυτή για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου) και υποστηρίζει ότι το ΚΕΑ χρηματοδοτείται από διάφορες άλλες εξοικονομήσεις (για παράδειγμα από το spending review που θα ολοκληρωθεί το 2017).

Εισερχόμενος στο ραντεβού με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά πριν λίγο, υψηλόβαθμος αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ ανέφερε: «Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολογήτου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολόγητου».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι θεωρεί πως όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν όλα μαζί το Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη.

Το κρίσιμο πλέον είναι εάν ο ένας μήνας περίπου που έχουν στη διάθεσή τους η κυβέρνηση και οι δανειστές είναι αρκετός για να καλυφθούν οι διαφορές και να κλείσει ο έλεγχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή