Εξέγερση στο hot spot της Μόριας – εικόνες από τον εμπρησμό

Εξέγερση στο hot spot της Μόριας – εικόνες από τον εμπρησμό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέγερση σημειώθηκε το πρωί στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο με εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν, να διαμαρτύρονται για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε περίπου οκτώ οικίσκους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου – EASO (οι τέσσερις από αυτούς κάηκαν ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν και άλλες εκτεταμένες ζημιές).

Οι μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι στη Μόρια, διαμαρτύρονταν για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί. Όλοι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους, ενώ η διαδικασία ελέγχου αιτήσεων ασύλου διακόπηκε για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Εξέγερση στο hot spot της Μόριας – εικόνες από τον εμπρησμό-1

Επτά συλλήψεις

Η φωτιά έσβησε με παρέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ η τάξη αποκαταστάθηκε με παρέμβαση διμοιρίας ΜΑΤ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν και σε επτά συλλήψεις. Ας σημειωθεί ότι ανάλογα επεισόδια είχαν απειληθεί και χθες το πρωί, αντιμετωπίσθηκαν όμως στην αρχή τους με επέμβαση και πάλι των ΜΑΤ.

Εξέγερση στο hot spot της Μόριας – εικόνες από τον εμπρησμό-2
Εξέγερση στο hot spot της Μόριας – εικόνες από τον εμπρησμό-3

Οι πυκνοί καπνοί σήμερα, δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή, ενώ οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Μόρια για μια ακόμα φορά διαμαρτύρονται για τις εξεγέρσεις και τις καταστροφές που τις ακολουθούν σε όλη την περιοχή.

Αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες

Με την κατάσταση να βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο, και τα hot spot να ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητά τους, παρατηρήθηκε αύξηση των προσφυγικών ροών τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, 330 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Στη Χίο, και μετά από δέκα συνεχή 24ωρα μηδενικών ροών μεταναστών και προσφύγων, χθες το βράδυ έφτασαν στο νησί 64 άτομα. Στη Σάμο συνεχίζονται οι αυξημένες ροές σε σχέση με όλη την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο. Το τελευταίο 24ωρο αποβιβάσθηκαν 21 άτομα.

Τις τελευταίες τρεις μέρες, από το πρωί της Παρασκευής και έως και σήμερα Δευτέρα το πρωί, δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε όλο το βόρειο Αιγαίο, στη Λέσβο έφτασαν 116 άτομα, στη Χίο 64 και στη Σάμο 156.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.322, στη Χίο 4.214 και στη Σάμο 2.023. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.559. Στο σύνολό τους και στα τρία νησιά διαμένουν σε δομές, όπου η δυνατότητα διαμονής δεν ξεπερνά τα 5.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή