Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών ο προϋπολογισμός του 2017

Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών ο προϋπολογισμός του 2017

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2017 αναμένεται να εξετάσουν τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα, όπως προέκυψε από την συνάντηση που είχαν σήμερα για τα δημοσιονομικά ζητήματα οι δύο πλευρές.

Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Κάτι το οποίο αφήνει να εννοηθεί πως οι εκπρόσωποι των θεσμών αμφισβητούν στην παρούσα φάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία του προϋπολογισμού του 2017.

Η σημερινή συζήτηση αφορούσε κυρίως τρεις παραμέτρους:

  • Την επί τα χείρω αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 (από 0,7% σε 0,2% του ΑΕΠ).
  • Στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το οποίο δεν έχει καταφέρει να εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί.
  • Την υπεραπόδοση των εσόδων κατά περίπου ένα δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι δανειστές δεν ζήτησαν νέα μέτρα, ενώ παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Σε περίπτωση που οι δανειστές δεν πειστούν για την υπεραπόδοση των εσόδων και την επίπτωση αυτής στον προϋπολογισμό του 2017, τότε ενδεχομένως να ανακατευθυνθούν τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί για Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία προς την χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι χθες, Κυριακή, έγιναν ουσιαστικά οι πρώτες σοβαρές συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης με τις δύο πλευρές να έρχονται σε σύγκρουση για αρκετά ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή