Ταβέρνα του Διοματάρη: Αυγά με στάκα και …χιονισμένο κατσίκι

Ταβέρνα του Διοματάρη: Αυγά με στάκα και …χιονισμένο κατσίκι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυθεντικές κρητικές γεύσεις στα Ανω Πετράλωνα.

Η θέση: Ένα καρότσι γεμάτο λουλούδια στην οδό Δημοφώντος δίνει το στίγμα. 

Η ατμόσφαιρα: Το βουργιάλι (σακίδιο από πανί) και η κατσούνα (μπαστούνι), διακοσμητικά στοιχεία στην κλειστή αίθουσα, από όπου περνάς για να ανέβεις στην ταράτσα, όταν ο καιρός είναι καλός, κλείνουν το μάτι στους γνώστες φανερώνοντας ότι εδώ γλεντούν συχνά κρητικοί. Ετσι είναι , όπως έμαθα, στη συνέχεια. Αν αγαπάτε, λοιπόν,  την κρητική μουσική και τους χορούς, είναι πολύ πιθανό να πετύχετε κάποιο από τις μοναδικές βραδιές που μόνο κρητικοί ξέρουν να διοργανώνουν.

Το φαγητό:  Η υπόλοιπη παρέα (2 άτομα) είχε φτάσει πριν από 5 λεπτά. Ηταν όμως αρκετός χρόνος για να εξαφανίσουν από το τραπέζι το καλωσόρισμα και να χρειαστεί να το επαναλάβουμε: εξαίσιο ζυμωτό ψωμί (το φτιάχνουν οι ίδιοι κάθε μέρα) και ένα πιάτο με ελαιόλαδο και λεμόνι. Η σερβιτόρα φιλική και εξυπηρετική μας βοήθησε να επιλέξουμε και -ευτυχώς- μας “φρέναρε”. Γιατί μπροστά σε ένα κατάλογο με κρητικά πιάτα είναι εύκολο να παραγγείλεις υπέρ το δέον- κι αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα, πόσω μάλλον όταν οι μερίδες, όπως εδώ, είναι ιδιαίτερα χορταστικές. Η γραβιέρα σαγανάκι με μέλι και η σαλάτα με ωμό σταμναγκάθι, απάκι, σύκα, καρύδια και ρόδι ήταν μια πολύ καλή αρχή. Το ίδιο και το χανιώτικο μπουρέκι και τα ντολμαδάκια με κολοκυθανθούς και γιαούρτι.

Ταβέρνα του Διοματάρη: Αυγά με στάκα και …χιονισμένο κατσίκι-1

Η αποθέωση της γεύσης ήρθε όμως με τη μορφή ενός … χιονισμένου αρνιού. Λάθος, κατσικιού. Γιατί, όπως μου εξήγησε ο Διοματάρης Γλακουσάκης εκ Ροδοβανίου Χανίων, μόνο κατσίκι σερβίρουν. Γιατι “το αρνί τρώει από χάμω, ενώ το κατσίκι τρέφεται από … ψηλά, είναι καθαρό και περήφανο”. Οπως και νά’ χει, αν και λίγο χλιαρό, το κρέας ήταν εξαιρετικά καλοψημένο- λουκούμι, ενώ το μέλι ισορροπούσε τις αλμυρές  “νιφάδες” της γραβιέρας που κάλυπταν το πιάτο. Με πόνο ψυχής αφήσαμε για την επόμενη φορά τα αυγά με την στάκα και το γαμοπίλαφο (πόση χοληστερίνη να αντέξει κανείς;). Μια παρένθεση: Τα αυγά, το γάλα, τα κρεμμυδάκια, οι πιπεριές και πολλές άλλες πρώτες ύλες προέρχονται από το κτήμα 7 στρεμμάτων που διατηρεί ο Διοματάρης στο Κρυονέρι

Ο λογαριασμός: Περίπου 20 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Αν μου επιτρέπει ο συμπατριώτης μου, μια παρατήρηση: το κρασί και η τσικουδιά είναι μόνο χύμα – θα μπορούσε να σερβίρει και εμφιαλωμένο από τα εξαιρετικά που παράγουν τα οινοποιεία της Κρήτης, με την ίδια λογική που τα μόνα αναψυκτικά του είναι από τα Τεμένια.

Επιπλέον πληροφορίες:  Ανοιχτό καθημερινά από τις 17:00/ Δευτέρα: κλειστά./ Σάββατο και Κυριακή από τη μια το μεσημέρι.

Ταβέρνα του Διοματάρη

Δημοφώντος 80, Πετράλωνα,

Tηλ: 210-34.55.505

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή