Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε αργά σήμερα το βράδυ, γύρω στις 9.30 η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι ανώτατοι δικαστές επί τρεις και πλέον ώρες έδωσαν σκληρή μάχη επιχειρημάτων για τα μείζονος σημασίας θέματα που έχουν τεθεί ως αντισυνταγματικότητες για τον επίμαχο νόμο με τις προσφυγές των καναλιών.

Η διάσκεψη της Ολομέλειας αναμένεται να συνεχιστεί την προσεχή Τετάρτη, οπότε και εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι θα εκδοθεί και η απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αλλά και ο περιορισμένος αριθμός τέσσερα που αποτελεί πρόβλεψη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες καθόρισαν τη σημερινή ατζέντα της διάσκεψης που διεξήχθη σε κλίμα έντονης ανταλλαγής απόψεων.

Ο εισηγητής της υπόθεσης κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκλήρωσε την εισήγησή του επί των κρίσιμων θεμάτων που έχουν τεθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου, τασσόμενος υπέρ της συνταγματικότητας, ενώ στη συνέχεια ανώτατοι δικαστικοί ανέπτυξαν τις απόψεις τους, άλλοι τασσόμενοι υπέρ και άλλοι κατά της αντισυνταγματικότητας του νόμου και των βασικών του ρυθμίσεων.

Το κρίσιμο θέμα των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αναμένεται  πάντως να κρίνει ουσιαστικά την τελική απόφαση του δικαστηρίου, καθώς αν αποφανθεί, ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός επειδή μόνο το ΕΣΡ μπορούσε να οργανώσει και να φέρει σε πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία, και όχι ο υπουργός κατά την πρόβλεψη του νόμου, τότε το νομοθετικό οικοδόμημα της κυβέρνησης θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο σχετικός νόμος θα πρέπει να αλλάξει.

Σε αντίθετη περίπτωση, που ο νόμος κριθεί συνταγματικός, η εφαρμογή του νόμου θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο και όσα κανάλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί θα πρέπει να κλείσουν μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου υπουργού.

Δικαστικές πηγές πάντως εκτιμούσαν πως το σκεπτικό της όποιας απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου αλλά και η απόφασή του συνολικά, επί όλων των κρινόμενων θεμάτων, θα αποτελέσουν τη δικαστική κρίση για ένα θέμα που διαθέτει τεράστια πολιτική φόρτιση ενώ οι συνέπειες της μίας η της άλλης εκδοχής είναι μεγάλες και το πολιτικό κόστος η όφελος αντίστοιχα σημαντικό.

Πάντως οι διασκέψεις του δικαστηρίου συγκαλούνται για την συγκεκριμένη υπόθεση σε βαρύ κλίμα και σε φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω των εξελίξεων στο χώρο της δικαιοσύνης τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός κι εκτός δικαιοσύνης.

Επίσης δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για το αν θα γίνει η όχι σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου συζητούνται ανάμεσα στους δικαστές καθώς εκτιμούν ότι στο δημοκρατικό πολίτευμα η κρίση για τη συνταγματικότητα η μη των νόμων κατά το σύνταγμα εναπόκειται στα δικαστήρια και πρωτίστως στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δηλώσεις αυτές άλλωστε είναι αντίθετες με όσα είπε ο πρωθυπουργός που ανέφερε ότι η όποια απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή