Στέρτζον για τη στρατηγική διαπραγμάτευσης του Βrexit: «Δεν μπορώ να υπονομεύσω κάτι που δεν υφίσταται»

Στέρτζον για τη στρατηγική διαπραγμάτευσης του Βrexit: «Δεν μπορώ να υπονομεύσω κάτι που δεν υφίσταται»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσπάθησε να πείσει τους ηγέτες της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της για μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Η Μέι δηλώνει πως ενώ οι περιφερειακές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διατυπώσουν τις θέσεις τους σχετικά με τους όρους του Brexit, δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν την στρατηγική του ΗΒ, επιδιώκοντας ξεχωριστές συμφωνίες με την ΕΕ.

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, ωστόσο χαρακτήρισε τη συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων περιοχών του ΗΒ «ιδιαίτερα απογοητευτική».

«Δεν γνωρίζω ποια είναι η διαπραγματευτική γραμμή του ΗΒ, επειδή δεν μας λένε», τόνισε η Στέρτζον έπειτα από τις συνομιλίες στο γραφείο της Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν μπορώ να υπονομεύσω κάτι που δεν υφίσταται, δεν μου φαίνεται αυτή την στιγμή να υπάρχει μια στρατηγική διαπραγμάτευσης του ΗΒ», επισήμανε η Σκοτσέζα πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Ενώ η Βρετανία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι κάτοικοι της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ενωση.

Στην σημερινή συνάντηση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρότεινε τη θέσπιση ενός νέου οργάνου για να δώσει στις περιφερειακές κυβερνήσεις, που έχουν διάφορα επίπεδα αυτονομίας από το Λονδίνο, έναν επίσημο τρόπο για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

«Με συνεργασία, οι χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτύχουν μια έξοδο από την Ε.Ε. και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την μοναδική και μακροχρόνια ένωση μας παράλληλα», υπογράμμισε με ανακοίνωση της η Μέι, έπειτα από τις συζητήσεις.

Η Στέρτζον όμως, με δηλώσεις της, εμφάνισε μια πολύ διαφορετική εικόνα, έπειτα από την συνάντηση.

«Αυτό που δεν προτίθεμαι να κάνω…είναι να σταθώ πίσω και να παρακολουθώ την Σκωτία να οδηγείται στο χείλος του γκρεμού ενός σκληρού Brexit επειδή οι συνέπειες για απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επενδύσεις και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο είναι εξίσου σοβαρές», δήλωσε.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλέν Φόστερ δήλωσε πως οι τέσσερις επαρχίες πρέπει να βρίσκονται «στην καρδιά της διαδικασίας», ώστε τα ζητήματα που προκύπτουν και τους αφορούν να μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάργουιν Τζόουνς τόνισε πως είναι δύσκολο για τις περιφερειακές κυβερνήσεις να επηρεάσουν την διαδικασία όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή