Το Κυπριακό στην ατζέντα του Γάλλου ΥΠΕΞ

Το Κυπριακό στην ατζέντα του Γάλλου ΥΠΕΞ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιοδεία-αστραπή σε Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζαν-Μαρκ Ερό, σε μια περίοδο κατά την οποία αφενός υπάρχει σοβαρή κινητικότητα στο Κυπριακό, αφετέρου έχει ενεργοποιηθεί η αντεπίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με αιχμή του μετώπου την ανακατάληψη της Μοσούλης. Χθες, ο κ. Ερό είχε επαφές στην Αγκυρα, όπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προήδρευσαν από κοινού στη δεύτερη συνάντηση του «γαλλοτουρκικού στρατηγικού πλαισίου», ένα όργανο που από τον Ιανουάριο του 2014 είναι το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης των διμερών σχέσεων Αγκυρας και Παρισιού. Σήμερα, ο κ. Ερό θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Από την πλευρά της Γαλλίας, τα θέματα της ατζέντας των επαφών αφορούν το μεταναστευτικό, αλλά και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, καθώς η μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα είναι ο τέταρτος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.

Οι κυπριακές επαφές του κ. Ερό περιλαμβάνουν όλους τους πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος της χώρας: Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, τον ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη, τον κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντ, ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επίλυση της διαφοράς και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Την προφανή σημασία που έχει για την Αθήνα η περιοδεία ενός ΥΠΕΞ χώρας που κατέχει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπληρώνει η κινητικότητα των τελευταίων ημερών για το Κυπριακό. Επειτα από τη γνωστοποίηση ενός εγγράφου του κ. Κοτζιά, το οποίο, σε γενικές γραμμές, συνθέτει μια κοινά αποδεκτή γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας, είναι τουλάχιστον σαφές ότι η λύση του Κυπριακού δίχως κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και τερματισμού της τουρκικής κατοχής του βορείου τμήματος του νησιού, είναι αδύνατον να γίνει δεκτή έναντι οποιουδήποτε άλλου ανταλλάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή