Χάσμα με το καλημέρα στα εργασιακά μεταξύ κυβέρνησης – πιστωτών

Χάσμα με το καλημέρα στα εργασιακά μεταξύ κυβέρνησης – πιστωτών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ισχυρότατη διαφωνία τους για οποιαδήποτε επιστροφή στο προ μνημονιακών αλλαγών καθεστώς εργασιακών σχέσεων κατέθεσαν με το… καλημέρα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο οι εκπρόσωποι των δανειστών. Οι επικεφαλής και των τεσσάρων θεσμών διατύπωσαν σε όλους τους τόνους, τόσο κατά τη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής όσο και κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ που έγιναν χθες το απόγευμα, ότι με το παλαιό σύστημα οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονταν με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ό,τι η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα τα σημερινά ελλείμματα. Με εμφανή στόχο να καταδείξουν εξαρχής τις προθέσεις τους, έβαλαν στον… πάγο το ελληνικό αίτημα για επιστροφή στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζήτησαν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και έθεσαν ζήτημα κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, παρόλο που το θέμα αυτό έχει ήδη κριθεί από το ΣτΕ. Στον αντίποδα, φάνηκαν «ανοικτοί» στην πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για υποκατώτατο μισθό στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

«Οι ακραίοι παίκτες κράτησαν ακραία στάση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διερευνητικής συνάντησης. Αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  αντέκρουσε την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να επανέλθει ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους και να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις των επιχειρησιακών, υποστηρίζοντας ότι το παλαιό  σύστημα διαπραγμάτευσης ήταν «στρεβλό». Οι δανειστές  έριξαν στο τραπέζι και το θέμα της λειτουργίας του συστήματος προσφυγής στη Διαιτησία, χαρακτηρίζοντας στρέβλωση τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Η ελληνική πλευρά αντέτεινε το θέμα της νομιμότητας και του σεβασμού των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, ζητώντας από τους θεσμούς να σεβαστούν τις αποφάσεις όπως θα κάνει και η κυβέρνηση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους δανειστές ότι δεν προτίθεται να δεχθεί υποκατώτατο μισθό για τους νέους εργαζομένους. Αντίθετα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μερικής επιδότησης μειωμένου ωραρίου, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι των εγχώριων εργοδοτικών φορέων, παρά το κοινό κείμενο που έχουν υπογράψει και φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκαν χθες με διαφορετικές απόψεις για σημαντικά θέματα. Υπέρ της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 10% τάχθηκε η ΕΣΕΕ, ενώ ο ΣΕΒ μεταξύ άλλων ζήτησε να μην υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και να μην αλλάξει ο τρόπος ορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος. Στον αντίποδα, η ΓΣΕΒΕΕ τάχθηκε (μαζί με την ΕΣΕΕ) υπέρ των κλαδικών συμβάσεων. Κοινή ήταν η γραμμή τους στο θέμα της λειτουργίας του ΟΜΕΔ, ζητώντας να μην εφαρμόζεται ή να περιοριστεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή