Σήμερα αναμένεται η τελική έγκριση για τη δόση των 2,8 δισ.

Σήμερα αναμένεται η τελική έγκριση για τη δόση των 2,8 δισ.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» αναμένεται να πάρει η εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Από χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του Euroworking Group, ήταν ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά είχε καταθέσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεν υπήρχε κάτι που να εμποδίζει το τελικό OK για το σύνολο της δόσης που αναμενόταν να είχε δοθεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Τότε, οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης είχαν αναγνωρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα, εξασφαλίζοντας το 1,1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά δεν είχε εγκριθεί το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ που προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά δεν είχε προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ύψους 1,8 δισ.) να έχει απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό άνω του 80%. Τα στοιχεία από την ελληνική πλευρά για τον μήνα Σεπτέμβριο, που υπολείπονταν στο προηγούμενο Eurogroup, στάλθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους θεσμούς. Το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, βρίσκεται στο 84% οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω κώλυμα και επισήμως η πρώτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί. Τo ποσό των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται στα ελληνικά ταμεία πριν από το τέλος της εβδομάδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή