Ενίσχυση της συνεργασίας των βαλκανικών αρχών

Ενίσχυση της συνεργασίας των βαλκανικών αρχών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση στη Σόφια έχουν οι «αδιάφθοροι» των Βαλκανίων, με τη συμμετοχή κλιμακίου της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Παίρνουν μέρος σ’ αυτήν αξιωματικοί από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια, την Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία. Η διαβαλκανική «σύνοδος» ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα και από ελληνικής πλευράς μετέχουν ο διοικητής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Αναστασάκος και δύο ακόμη αξιωματικοί της υπηρεσίας. Πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των Βούλγαρων, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνόδου είναι η βελτίωση της συνεργασίας στις έρευνες για υποθέσεις διασυνοριακού εγκλήματος και διαφθοράς και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος υπαλλήλων που εργάζονται σε μεθοριακούς σταθμούς, όπως αστυνομικοί, υπάλληλοι τελωνείων κ.ο.κ. Επιπλέον, συζητείται η δημιουργία διαύλων απευθείας επικοινωνίας των επικεφαλής Διευθύνσεων Εσωτερικών Υποθέσεων, έτσι ώστε σε περιπτώσεις κοινών ερευνών η ανταλλαγή πληροφοριών να γίνεται γρηγορότερα.

Προάγγελος της διαβαλκανικής «συνόδου» υπήρξε η προ μηνών συνάντηση στη Θεσσαλονίκη των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. με Σκοπιανούς και Βούλγαρους συναδέλφους τους. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ήδη από τότε οι Βούλγαροι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την πρόθεση να διευρύνουν τον κύκλο των συμμετεχόντων στις κατά καιρούς διμερείς ή τριμερείς συναντήσεις και να διοργανώσουν μια βαλκανική σύνοδο, όπως και έκαναν. Τον περασμένο Ιούνιο, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αναστασάκος είχε συνάντηση και με τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Makarov. Η συνάντηση είχε γίνει έπειτα από αίτημα των Ρώσων και –επισήμως τουλάχιστον– αφορούσε θέματα εσωτερικής διάρθρωσης και λειτουργίας των δύο υπηρεσιών. Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης στη λεωφόρο Κηφισίας και πήραν μέρος, εκτός των επικεφαλής, αντιπροσωπείες αξιωματικών από τις δύο υπηρεσίες. Σύμφωνα με Ελληνες αξιωματικούς που είχαν –τότε– μιλήσει στην «Κ», οι Ρώσοι «αδιάφθοροι» είχαν εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν στενότερα με Ελληνες συναδέλφους τους, ενώ ο κ. Makarov είχε καλέσει τον Ελληνα ομόλογό του για διμερείς επαφές στη Μόσχα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή