ΝΔ: «Τρύπα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης από τα ασφαλιστικά ταμεία»

ΝΔ: «Τρύπα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης από τα ασφαλιστικά ταμεία»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε σχέδιο για την οικονομία, αλλά ούτε και την ικανότητα να διαχειριστεί την κατάσταση», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή δήλωσή τους ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής – Γ.Λ.Κ., βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τη δημοσίευση των οριστικών στοιχείων της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εννιάμηνο του 2016.

Παράλληλα, καταλογίζουν στην κυβέρνηση «προχειρότητα και ανικανότητα» η οποία όπως επισημαίνουν «αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι δαπάνες για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη εκτός στόχων».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε σχέδιο για την οικονομία, αλλά ούτε και την ικανότητα να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ναι μεν ανακοινώνει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος όμως αυτό συμβαίνει επειδή το Κράτος δεν πληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από τότε που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας έχουν αυξηθεί κατά 63%.

Η προχειρότητα και η ανικανότητα με την οποία λειτουργεί η Κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι δαπάνες για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη εκτός στόχων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ μέσα σε 9 μήνες έχει ήδη υπερβεί την ετήσια πίστωση που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ενώ το ΙΚΑ έχει φτάσει στο 83,9% της ετήσιας δαπάνης του. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μία σημαντική αστοχία στον προϋπολογισμό και ότι ο ΟΑΕΕ και ενδεχομένως και άλλα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση.

Η πολιτική της υπερφορολόγησης και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας, την επικράτηση της μερικής απασχόλησης, στη μείωση των μισθών και συνεπώς στη κατάρρευση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων.

Είναι ξεκάθαρο πια, πως απαιτείται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις που θα δώσει τη δυνατότητα στην οικονομία να πάρει μπρος και στα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν την εισπραξιμότητα τους.

Αυτό το σχέδιο έχει προτείνει με την Συμφωνία Αλήθειας και τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή