Οπερα σκιών «φωτίζει» το Ασυλο Ανιάτων

Οπερα σκιών «φωτίζει» το Ασυλο Ανιάτων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποιος εκείνος;» «Αρλεκίνος, σας είπα. Εσείς ποιος είστε;» «Μα δεν ξέρεις την αφεντομουτσουνάρα μου; Ο Καραγκιόζης είμαι», λέει η γνωστή φιγούρα πίσω από το πανί και οι ασθενείς στο εξαιρετικά σημαντικό αλλά οικονομικά πολύπαθο Ασυλο Ανιάτων ξεσπάνε σε γέλια. Το ίδιο συμβαίνει όταν ο Καραγκιόζης-Οδυσσέας ξεγελά τον Πολύφημο αφού πρώτα τον μεθάει. «Δεν φτάνει που θα μας πιει όλο το κρασί αυτός ο τύπος, θα πάθουμε και λουμπάγκο», λέει ο χάρτινος ήρωας κρατώντας ένα μεγάλο αγγείο. Αμέσως ξεκινούν οι μπαρόκ μελωδίες που συνοδεύουν το έργο μαζί με λαϊκά και ρεμπέτικα και η υψίφωνος Ελενα Κρασάκη τραγουδά τις άριες της Πηνελόπης από την όπερα «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι.

Πρόκειται για το καινοτόμο πείραμα μιας «όπερας σκιών» στην πρώτη παράσταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Ο συμπαθέστατος λαϊκός ήρωας καταφεύγει στη Βενετία αμέσως μετά την αποβίβαση των οθωμανικών στρατευμάτων στην Κρήτη το 1645 και συναντά το δυτικό άλτερ έγκο του, τον Αρλεκίνο ο οποίος αναγνωρίζει στο πρόσωπό του τον Οδυσσέα της όπερας «κάποιου… κόντε Βέρντι». «Η πολυμορφία της Εναλλακτικής Σκηνής μάς επιτρέπει να βρεθούμε κοντά σε πράγματα που δεν εξυπακούονται», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής της Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης και σημειώνει ότι η παράσταση θα παρουσιαστεί και εντός της Εναλλακτικής. «Το ιδανικό για εμάς θα είναι μια ανατροφοδότηση μεταξύ της πρωινής ζώνης με τα εκπαιδευτικά, της μεσημεριανής με τα κοινωνικά προγράμματα και της βραδινής με τις παραγωγές μας», σημειώνει.

Στην 60λεπτη παράσταση οι γνωστοί συνοδοιπόροι του Καραγκιόζη, όπως ο ρεμπέτης Σταύρακας, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός κ.ά., εμφανίζονται ως μνηστήρες της Πηνελόπης-Αγλαΐας και οι μουσικοί αλλάζουν από θεόρβη, μπαρόκ τσέλο και βιολόνε σε μπουζούκι, κιθάρα και μπαγλαμά. «Προσπαθήσαμε να ενώσουμε τα μουσικά μοτίβα κάθε χαρακτήρα με το μπαρόκ αλλά και τη δραματουργία του Καραγκιόζη. Τα κομμάτια άλλοτε παίζονται με όργανα εποχής ή παραδοσιακά», τονίζει ο μουσικός Δημήτρης Τίγκας. Ο καραγκιοζοπαίχτης Αλέξανδρος Μελισσηνός διαβεβαιώνει ότι άρεσε ο Καραγκιόζης, απόλαυσε το ταξίδι στην ιταλική όπερα και ήταν ευκαιρία να συνδυαστούν οι δύο τέχνες. «Σχεδιάσαμε πολλά πράγματα από την αρχή όπως τα σκηνικά της Ιταλίας και φιγούρες, όπως τον Αρλεκίνο. Το Θέατρο Σκιών πέρασε μια κρίση πριν από μερικά χρόνια αλλά τώρα υπάρχει μια σχετική άνοδος», τονίζει.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα σε σχολεία στον Ασπρόπυργο, τη Σαλαμίνα και την Ελευσίνα και εντάσσεται στη δωρεά που έχει κάνει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη μετάβαση της ΕΛΣ και την ανάπτυξη του προγράμματος της Εναλλακτικής Σκηνής. Πάντως η παλαιά μουσική δεν θα λείψει από τον προγραμματισμό της, ενώ πριν από το Πάσχα θα καθιερωθούν ημέρες λατρευτικής μουσικής με αναφορές στα ανθρώπινα πάθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή