Αποχή Σοσιαλιστών υπέρ του Ραχόι

Αποχή Σοσιαλιστών υπέρ του Ραχόι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Συνομιλίες ξεκίνησε χθες ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τους ηγέτες των κομμάτων προτού ζητήσει από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να επιχειρήσει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση προκειμένου να άρει το δεκάμηνο πολιτικό αδιέξοδο. Ο Ραχόι δεν έχει μεν εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά η απόφαση των Σοσιαλιστών να απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία διευκολύνει κάπως την απόπειρά του. Δύο ατελέσφορες αναμετρήσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο άφησαν τον Ραχόι επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο γύρος των συναντήσεων του Φελίπε με τους ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη σημερινή συνάντησή του με το Ραχόι, ο οποίος εκτός απροόπτου θα γίνει πρωθυπουργός εντός της εβδομάδας. Την Κυριακή οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν να επιτρέψουν στον Ραχόι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, καθώς ανώτερα στελέχη της ομοσπονδιακής επιτροπής του κόμματος που συνεδρίασε στη Μαδρίτη τάχθηκαν κατά μεγάλη πλειοψηφία –139 υπέρ, έναντι 96 κατά– υπέρ της αποχής από τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται να διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα στο κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποδυναμωμένο, αποφεύγει συνεπώς να εξωθήσει τους Ισπανούς για μία ακόμη φορά στις κάλπες –για τρίτη για την ακρίβεια μέσα σε ένα χρόνο– σε μια ψηφοφορία όπου θα κινδύνευε να υποστεί νέα ήττα.

Οι διαφωνίες για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχαν οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου μπρα ντε φερ στο εσωτερικό του, αλλά και στην αναγκαστική παραίτηση του γ.γ. του, Πέδρο Σάντσες, ο οποίος αρνείτο να στηρίξει έστω και εμμέσως τον Ραχόι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή