Η κουλτούρα του γυμνισμού άνθησε στην Αν. Γερμανία

Η κουλτούρα του γυμνισμού άνθησε στην Αν. Γερμανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικά χρόνια εμφανίστηκε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία τριών γυναικών που περπατούσαν γυμνές χαμογελώντας. Οταν αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, πολλοί παρατηρούσαν ότι η μία από τις γυναίκες ήταν η Αγκελα Μέρκελ. Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι η φωτογραφία ήταν πλαστή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η τότε νεαρή Γερμανίδα κάλλιστα θα μπορούσε να κάνει γυμνισμό.

Η αλήθεια είναι ότι ο γυμνισμός υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένος στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Η συντριπτική πλειονότητα των οκτώ έως 12 εκατομμυρίων Γερμανών γυμνιστών ζει στην ανατολική χώρα και είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών. Ανθρωποι κάθε κοινωνικής τάξης και ομάδας, από ανιαρούς δημόσιους υπαλλήλους μέχρι και διανοουμένους, χαλαρώνουν και διασκεδάζουν ολόγυμνοι. Διαβάζουν ήρεμα το βιβλίο τους στο πάρκο ή συζητάνε σε μικρές ομάδες στην παραλία. Κάποιοι ετοιμάζονται να βουτήξουν, ενώ άλλοι απολαμβάνουν λουκάνικα με μπίρα. Ολοι τους, όμως, νιώθουν ότι ανήκουν σε ένα πρωτοποριακό κίνημα: το

Κίνημα του Ελεύθερου Σώματος.

Στις ΗΠΑ ο γυμνισμός θεωρείται προπύργιο των ομοφυλόφιλων ή κάποιας υποκουλτούρας, στη Γερμανία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο,τι άρχισε στα τέλη του 1800 ως φιλοσοφικό κίνημα με επίκεντρο τη φυσική υγεία μεταμορφώθηκε σε έναν τρόπο απολιτικής ψυχαγωγίας.

Ανάμεσα σε Γερμανία και Πολωνία στη Βαλτική Θάλασσα το νησί Ουζεντόμ επί δεκαετίες αποτέλεσε αγαπημένο προορισμό για όσους επιθυμούν να κάνουν γυμνισμό. Το νησί αποκαλείται και «μπανιέρα του Βερολίνου» και οι ακτές του είναι πευκόφυτες, διάστικτες με ολόλευκα ξενοδοχεία που έχουν μπροστά τους σειρές από ξαπλώστρες.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η σημερινή κουλτούρα του γυμνισμού έχει τις ρίζες της στα κινήματα φυσικών θεραπειών του τέλους του 19ου αιώνα, ενώ άλλοι τοποθετούν τη γέννησή της γύρω στα 1900, όταν ο Χαϊνριχ Πούντορ, ένας συγγραφέας που με τα βιβλία προωθούσε τη χορτοφαγία αλλά και τον γυμνισμό, αν και αργότερα τα έργα του ήταν έντονα αντισημιτικά. Ακόμη και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα πολλοί πιστεύαν ότι ο γυμνισμός αποτελεί την άριστη των θεραπειών για τα αναπνευστικά νοσήματα. Αρχικά οι ομάδες γυμνιστών στη Γερμανία διέθεταν περί τα 200 μέλη, ενώ στα τέλη του 1920 τα βιβλία που αναφέρονταν στον γυμνισμό αφθονούσαν.

1ο συνέδριο γυμνιστών

Το 1929 οργανώθηκε στο Βερολίνο το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τον Γυμνισμό. Οταν το 1950 οι Αρχές προσπάθησαν να απαγορεύσουν τον γυμνισμό στις ακτές της Βαλτικής, ξέσπασαν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια. Η κουλτούρα του γυμνισμού, όμως, αποτέλεσε κατά τη διάρκεια του πολέμου έναν τρόπο διαφυγής από το απολυταρχικό καθεστώς και το συγκεκριμένο συναίσθημα της διαφυγής από την καταπίεση είναι αυτό που νοσταλγούν οι σημερινοί γυμνιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή