Ξεκινούν μετακομίσεις τραπεζών από Λονδίνο λόγω «σκληρού» Brexit

Ξεκινούν μετακομίσεις τραπεζών από Λονδίνο λόγω «σκληρού» Brexit

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017, εξετάζουν τράπεζες και εταιρείες, καθώς υπερισχύει η αντίληψη ότι θα υπάρξει «σκληρό» Brexit. Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Βρετανικής Ενωσης Τραπεζιτών (ΒΒΑ) Αντονι Μπράουνι στην εφημερίδα Observer: «Οι διεθνείς τράπεζες σκέπτονται να πατήσουν το κουμπί της μετεγκατάστασης». Διευκρινίζει ότι «οι μικρότερες τράπεζες σχεδιάζουν τη μεταφορά των γραφείων τους από τα Χριστούγεννα. Οι μεγαλύτερες τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν από το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους». Απέφυγε, ωστόσο, να κατονομάσει συγκεκριμένους ομίλους. Κάποιοι κάνουν λόγο για απώλεια έως και 70.000 θέσεων εργασίας από το Σίτι του Λονδίνου, λόγω Brexit.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εταιρεία ακινήτων, υπό τον έλεγχο του ομίλου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders, αναζητεί χώρους επαγγελματικής στέγης στη Φρανκφούρτη. Στελέχη της Schroders αναμένουν ότι θα αυξηθούν ραγδαία οι αξίες των ακινήτων στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Γερμανίας εάν η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά διακοπεί απότομα.

Παρομοίως, οι CBRE Global Investors και Standard Life εξετάζουν την άμεση μετεγκατάστασή τους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, από το Δουβλίνο μέχρι το Αμστερνταμ.

Ενα «σκληρό» Brexit αφορά το σενάριο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να διατηρηθεί ένα καθεστώς που θα επιτρέπει την πρόσβαση του Σίτι του Λονδίνου στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι εμφανείς σε όλα τα στρώματα της οικονομίας.

Οι Βρετανοί καταναλωτές πρόκειται να υποστούν άμεσα τις συνέπειες από την ανατίμηση των προϊόντων, καθώς οι εταιρείες επιχειρούν να καλύψουν την υποχώρηση των εσόδων που έχει προκληθεί από την πτώση της στερλίνας. Χθες η Microsoft ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αύξηση τιμών στην παροχή υπηρεσιών εταιρικού λογισμικού κατά 13% και στη χρήση της εφαρμογής cloud κατά 22% από τον Ιανουάριο του 2017. Τον Σεπτέμβριο, η Apple αποφάσισε την αύξηση των τιμών σε ορισμένα προϊόντα που πωλούνται στη Βρετανία, όπως είναι το κινητό τηλέφωνο iPhone7 και το iPad Pro.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή