Στρατηγική συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC

Στρατηγική συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη διεύρυνση της στρατηγικής της συνεργασίας με την κινεζική CMEC σε μια σειρά από τομείς πέραν της κατασκευής της μονάδας Μελίτης 2 ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανώλη Παναγιωτάκη με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας, Ζανγκ Τσαν. Το σύμφωνο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιρειών που υπεγράφη χθες στην Αθήνα, προβλέπει την εξέταση των δυνατοτήτων για την από κοινού ανάπτυξη projects στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές και υδροηλεκτρικές μονάδας και από ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, καθώς και κάθε άλλου project στο οποίο θα συμφωνήσουν από κοινού ΔΕΗ και CMEC.

Ο πρόεδρος της CMEC, Ζανγκ Τσαν, πρότεινε την ίδρυση κοινής εταιρείας με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη των συνεργασιών τους και ανακοίνωσε επίσης ότι στις προθέσεις της εταιρείας του είναι η πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής «έξυπνων μετρητών» σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για τη διάθεσή τους στην εγχώρια αλλά και στις ξένες αγορές. Ανακοίνωσε ακόμη ότι πολύ σύντομα η CMEC θα ανοίξει γραφείο στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον για την κατασκευή μονάδας «έξυπνων μετρητών», πάντως, συνδέεται με το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο έτος.

Η CMEC θα πρέπει να σημειωθεί ότι έδειξε από την αρχή ενδιαφέρον για το εν λόγω πρόγραμμα, συμμετέχοντας στον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, ένα πιλοτικό πρόγραμμα αντικατάστασης 200.000 μετρητών συνολικού προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η κοινοπραξία όπου συμμετείχε η κινεζική εταιρεία (Microdata-CMEC) αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό καθώς το τεχνικό σκέλος της προσφοράς της δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των δύο άλλων υποψηφίων (ΟΤΕ – Intrakat – Intrasoft International, Intracom Telecom) οι οποίες θα κρίνουν και τον ανάδοχο του έργου. Στη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των δύο εταιρειών εξετάστηκε και η πορεία υλοποίησης του project «Μελίτη». Ο κ. Ζανγκ Τσαν δήλωσε στον κ. Παναγιωτάκη ότι η CMEC είναι ανοικτή σε συνεργασίες με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή