Γράμματα Αναγνωστών

6' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σώσον Κύριε τον λαό σου»

Κύριε διευθυντά

Παρακολουθώ στην TV βασανισμένους ανθρώπους να λένε ότι η Αριστερά δεν έπρεπε να κάνει τούτο, απαράδεκτο αριστερή κυβέρνηση να συμπεριφέρεται έτσι, αυτή η Αριστερά φέρνει ανεργία, μας οδηγούν στην πείνα και γενικά ένα πικρό παράπονο για την Αριστερά που πίστεψαν. Να πω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι αυτή είναι η Αριστερά σε όλη την υφήλιο.

Μόνο με προπαγάνδα, με δηλώσεις και με ρητορείες παραμυθιάζουν τον κοσμάκη.

Οπου επικράτησε, σε φτώχεια, σε απελπισία, σε κακομοιριά και σε δυστυχία ζούσε ο κόσμος, ας μου πει κάποιος πού ευδοκίμησε, αυτά τα έζησα, δεν λέω θεωρίες. Βέβαια και οι προηγούμενοι που μας κυβερνούσαν δεν ήταν αγγελούδια, αλλά καλά ζούσαμε.

Στον τόπο μας η Αριστερά έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Τα έσκισε; Είπαν πως θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ. Τον κατάργησαν; Είπαν πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, όμως η δική μου και η δική σας πήγε κάτω από τα μισά, είπαν πως δεν θα κόψουν το ΕΚΑΣ, δεν το έκοψαν; Να πω για την παιδεία, τους βάρβαρους πλειστηριασμούς, τα νοσοκομεία, τις συγκοινωνίες, την οικονομία, για τις εκατοντάδες υποσχέσεις που έδωσαν, αυτοί οι μαέστροι της ψευτιάς τήρησαν καμιά;

Εντάξει, τους πίστεψε ο καλοπροαίρετος λαός τότε, τώρα που νιώθει ποια είναι η Αριστερά γιατί ακόμα θεωρεί ότι είναι υπέρ του λαού;

Να ελπίζω ότι θα καταλάβουμε πως μας εμπαίζουν, μήπως όμως πρέπει να πω «Σώσον Κύριε τον λαό σου» για να είμαι επίκαιρος;

Μαριος Χριστοφοριδης

Συνταξιούχος Εμποροπλοίαρχος

Χίος

«Μιλάμε για διωγμό νέων επιστημόνων»

Κύριε διευθυντά

Θεωρείται πιθανό ότι τα επενδυτικά σχέδια για την Ευρώπη (Ε.Ε.) για τον περιορισμό της αυξητικής τάσης της ευρύτερης ευρωπαϊκής ύφεσης να συμπεριλάβουν και την Ελλάδα μας. Οπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και άλλοι φορείς ίσως να προσπαθούν να αξιολογούν «δυνητικές επενδύσεις» για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τη «μετάλλαξη» μιας νέας κουλτούρας καινοτομίας…

Ισως κυβερνητικά στελέχη και πολιτικοί μας να φαντασιώνονται επιτυχίες στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της μεγάλης διαφθοράς κ.λπ. που θα έφερνε θετικά αποτελέσματα για τη δημιουργία επενδυτών του κλίματος πάντα, τάχα, με κοινωνικό στόχο τη μείωση της τραγικής αύξησης της ανεργίας της ελλαδικής νεολαίας.

Ισως και άλλα ίσως… Δυστυχώς, σήμερα οι πολιτικοί αρμόδιοι παράγοντες επώνυμα και ημιεπίσημα επιδιώκουν σταθερά το αντίθετο αποτέλεσμα, τη γενική «κατεδάφιση», που είναι πολύ ευκολότερα πραγματοποιούμενη. Ετσι οι προϋποθέσεις του όποιου επενδυτικού κλίματος, που είναι πολλές και πολύ ευαίσθητες, στο ψυχολογικό σκέλος και των πιο μικρότερων ακόμη επιχειρηματιών, κινούνται τόσο αρνητικά που τους απογοητεύουν, ιδιαίτερα αυτούς του εξωτερικού, που απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σταθερότητα κ.λπ.

Οι πολιτικοί αρμόδιοι παράγοντες επαυξάνουν τη μεγάλη αβεβαιότητα προκαλώντας τη στενότητα της οικονομικής λογικής περιορίζοντας τη ψυχική αντοχή των σκεπτόμενων ακόμη και μικροεπενδυτών οι οποίοι θα απασχολήσουν τους νέους ηλικιακά άνεργους.

Ετσι επιτυγχάνουν τον «σκοπό» τους: Διώχνουν από τη χώρα τους πιο ικανούς συνέλληνες… Υπολογίζεται ότι «έδιωξαν» τον τελευταίο καιρό πάνω από είκοσι χιλιάδες ερευνητές, μηχανικούς κ.λπ., χιλιάδες γιατροί (με τόσο υψηλό κόστος σπουδών) οδεύουν πια προς τα γερμανικά νοσοκομεία. Νέοι ταλαντούχοι Ελληνες με σπουδές πανάκριβες σκορπίζονται σε όλη την οικουμένη! Τα αρνητικά γεγονότα αυξάνονται καθημερινά… Φοβίζει η «κατάσταση» στη Δικαιοσύνη, οι συνεχείς επιθέσεις κατά των πανεπιστημίων, η συνεχής «ευλογία» των καταλήψεων σαν να συνεχίζεται η παιδική και εφηβική των δεκαπενταμελών «ζωή» διαρκώς…

Απωθούν τη νεολαία οι ξεπερασμένες μαρξιστικές εμμονές της «φορμόλης», από την οποία διακατέχονται οι πολιτικοί «ηγέτες» της Παιδείας που καμώνονται ότι παράγουν «μεταρρυθμιστικό εκπαιδευτικό έργο» (ως νέοι «Παπανούτσοι») ως και κατά της θρησκείας μας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι «νεκροθάπτουν» τα όνειρα της νέας γενιάς των Ελληνοπαίδων.

Ετσι και με άλλα τόσο τραγικά καταφέρνουν τον σκοπό τους να «βγάλουν» εκτός Ελλάδος μισό εκατομμύριο νέων. Μιλάμε για διωγμό.

Β. Δ. Βασιλειαδης

Για την υπόθεση των αεροπόρων

Κύριε διευθυντά

Οπως ασφαλώς γνωρίζετε, η υπόθεση των αεροπόρων έχει ταλανίσει και την Αεροπορία και τη χώρα για πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα η Αριστερά, η οποία κατάφερε να γράφει την Ιστορία εδώ και μισό αιώνα, έχει περάσει τα ιστορικά γεγονότα όπως τη συμφέρουν. Οσο για το συγκεκριμένο άρθρο της 2ας Οκτωβρίου του κ. Σταύρου Τζίμα, βρίθει ανακριβειών και αντιφάσεων.

Αναλυτικότερα, ενώ στην αρχή δημοσιεύεται ο δήθεν «εκβιασμός» του διοικητού προς τον μη κομμουνιστή έφεδρο δόκιμο χειριστή να διαφύγει στην Αλβανία, στο τέλος από την επιστολή του Ακριβογιάννη προς «τον σύντροφο Ενβέρ Χότζα» ευθέως προκύπτει ότι ο εν λόγω ήταν ένας συνειδητοποιημένος κομμουνιστής, ο οποίος ζητεί από την αλβανική κυβέρνηση να τον προωθήσει στον Δημοκρατικό Στρατό ή στη Σοβιετική Ενωση. Αυτά για λόγους δημοκρατικού διαλόγου, αποκατάστασης της αλήθειας και της σπίλωσης των αείμνηστων συναδέλφων πτεράρχων Εμμανουήλ Κελαϊδή και Αναστασίου Βλαντούση, οι οποίοι δεν είναι εν ζωή να υπερασπιστούν το κύρος και την αξιοπρέπειά τους και, τέλος, για την ικανοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μου αεροπόρων, τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ επί πολλά χρόνια.

Γεωρ. Β. Κασσαβετης

Επισμηναγός (Ι) ε.α., τ. κυβερνήτης Ο.Α., μέλος του Δ.Σ. ΕΑΑΑ,

τ. διευθύνων σύμβουλος

Απάντηση

Ισως αν έβλεπε τα όσα λέει στις χίλιες εκατό σελίδες του «φακέλου Ακριβογιάννη» το ίδιο το θύμα, ο αξιότιμος κ. επισμηναγός, δεν θα έσπευδε στο όνομα μάλιστα «της συντριπτικής πλειοψηφίας των αεροπόρων» που λέει ότι εκπροσωπεί να μας αποδώσει μομφή για «ψεύδη», «σπίλωση» νεκρών και άλλα παρόμοια. Ας μη βιάζεται.

Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο του ιστορικού κ. Ντάγιου με τις καταθέσεις και τις ομολογίες του άτυχου Ικάρου. Οσο για την επιστολή στον Χότζα που του γράφει ότι είναι κομμουνιστής και θέλει να πάει στη Σοβιετική Ενωση: πολύ απλά αυτό τον δασκάλεψαν να πει στους Αλβανούς, αυτό έγραψε και στον δικτάτορα μήπως και σώσει τη ζωή του. Αυτά στη μνήμη του Χρήστου Δαδαλή που υπέκυψε βασανιζόμενος από εκείνους που κατά τον κ. Κασσαβέτη «σπιλώνει» η ιστορική έρευνα και των υπολοίπων συναδέλφων του αεροπόρων τους οποίους σάπισαν στο ξύλο για να «ομολογήσουν» ότι ήταν συνωμότες κομμουνιστές.

Σταυρος Τζιμας

Το σχέδιο Ανάν και η «Αντιγόνη»

Κύριε διευθυντά

Ελάχιστη δημοσιότητα δόθηκε εδώ για το ανέβασμα στις 28.9.2016 της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας της Κύπρου. Από τις ελεύθερες περιοχές όπως και από τα Κατεχόμενα, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παρακολούθησαν συμφιλιωμένοι το ξετύλιγμα της σύγκρουσης των ακατάλυτων οικουμενικών αξιών με την εφήμερη ανθρώπινη εξουσία. Και όμως, το γεμάτο συμβολισμούς θεατρικό γεγονός βρήκε επικριτές μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, διότι δήθεν με τη χρήση του αρχαίου θεάτρου που είναι στα Κατεχόμενα «αναγνωρίζονται οι Αρχές του ψευδοκράτους».

Η εκτός λογικού μέτρου αντίδραση θα μπορούσε να αποδοθεί στην αδυναμία μέρους του κυπριακού ελληνισμού να κάνει την αναγκαία υπέρβαση και να μεταθέσει το κυπριακό πρόβλημα συνολικά στη σφαίρα των οικουμενικών αξιών, της ειρήνης και τελικά στην επίτευξη ενός ιστορικού συμβιβασμού. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο των ψηφισμάτων του δεσπόζει η αρχή της «πολιτικής ισότητας» των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, η καθεμιά των οποίων θα διοικεί μια «ομόσπονδη πολιτεία». Αυτήν την αρχή απέρριπτε ανέκαθεν ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος που οδήγησε τον λαό του στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν και των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προέβλεπε. Οπου η ελληνοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία θα καταλάμβανε το 72% του εδάφους της Κύπρου (έναντι 63% σήμερα), συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων και της Μόρφου. Οπου τα 80% των προσφύγων που προκάλεσε η τουρκική εισβολή το 1974 θα απεκαθίσταντο, η αποχώρηση του τουρκικού στρατού θα ολοκληρωνόταν σε 14 χρόνια (2018), όταν θα παρέμεναν –αν τελικά παρέμεναν– 650 άνδρες, έναντι 950 Ελλήνων, όπου θα ανακοπτόταν η εισροή εποίκων από την Τουρκία… Ο άλλοτε πρόεδρος Παπαδόπουλος και οι θαυμαστές του άφησαν να παρέλθουν ανεκμετάλλευτες οι δύο μοναδικές ευκαιρίες τον Δεκέμβριο 2004 και τον Οκτώβριο 2005, από τις οποίες εξαρτιόταν η έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας για να προβλεφθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε., αντί κυπριακού βέτο, τουλάχιστον η έναρξη απεμπλοκής του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. Παραπλάνηση αντί θάρρους! Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Κωστας Δ. Ζεπος

Πρέσβης ε.τ.

Ενόχληση από την Πάτρα

Κύριε διευθυντά

Πολύ εύστοχη η ανάλυση του Φαληρέως για το Ποτάμι. Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Δεν κατάλαβα μόνο σε τι αποσκοπούσε η υποτιμητική αναφορά στην (μη συμπαθή στον Φαληρέα, κατά τα φαινόμενα) Πάτρα. Επιτρέψτε μου να εξειδικεύσω το ερώτημα: Οι αναγνώστες της «Κ» από την Πάτρα μήπως θα πρέπει να μη διαβάζουν πια την εφημερίδα; Ή μήπως θα πρέπει να μεταναστεύσουν οριστικά εκτός Πατρών;

Β. Μαγνης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή