Συνάντηση Τσίπρα – Σκουρλέτη προς αποκλιμάκωση των τόνων

Συνάντηση Τσίπρα – Σκουρλέτη προς αποκλιμάκωση των τόνων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις εκτόνωσης της έντασης που επικράτησε στις σχέσεις του Μαξίμου με τον υπουργό Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Σκουρλέτης, έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα Τρίτη με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι, προέβη σε δήλωση, με την οποία αποδίδει την εικόνα κρίσης των προηγούμενων ημερών σε «ανακρίβειες» και «κατασκευασμένες διαρροές» και υπεραμύνεται της «κουλτούρας διαλόγου» ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της «κουλτούρας», πάντως, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτήρισε «παρωχημένο» το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, που βρίσκεται στον πυρήνα της διαφοροποίησής του τις τελευταίες ημέρες, ενώ απέρριψε και παραπλήσιους σχεδιασμούς, που, όπως είπε, υπάρχουν για την ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ.

«Τεχνητή η εικόνα κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση»

Στη δήλωση που εξέδωσε, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης».

Πιο συγκεκριμένα, «το πλήθος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες και το διαδίκτυο με ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές με αναγκάζουν να αποσαφηνίσω δημόσια ορισμένα πράγματα», αναφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης και προσθέτει: «Είναι φανερό ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης. Είμαι απόλυτα πεισμένος πως αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει την δράση μας είναι η συλλογικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα και ο επαγγελματισμός με την έννοια της τεκμηριωμένης ανάλυσης της πραγματικότητας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων. Όλα αυτά, για μας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κοινή μας κουλτούρα».

«Στο κόμμα μας έχουμε κατακτήσει την κουλτούρα του διαλόγου. Στο τελευταίο συνέδριό μας βγήκαμε με μια πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Με αυτά το όπλα πορευόμαστε φιλοδοξώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας» καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος νωρίτερα είχε επαναλάβει τη θέση του να μην αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για «ψίχουλα» (peanuts, όπως είπε χαρακτηριστικά), και για ασήμαντη συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους.

Μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης), ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως παρωχημένο το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ και του συνόλου (65%) της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ ενώ υπέδειξε ως επιτυχημένο το μοντέλο των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε ιδιώτες, αλλά ο ρόλος του Δημοσίου είναι καθοριστικός.

«Τους τελευταίους μήνες πήραμε πολλές και σημαντικές αποφάσεις. Αν μπήκε κάποιο στοίχημα, αυτό κερδήθηκε. Επιλύσαμε ζητήματα που εκκρεμούσαν επί χρόνια, δουλέψαμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι, χωρίς κρυφή ατζέντα και με στρατηγική που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο υπουργός.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του 51% των μετοχών από το Δημόσιο, το οποίο, όπως επεσήμανε, έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Εκτίμησε, δε, ότι έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, θα ανακοινωθούν πολύ καλά νέα.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε, ακόμη, στους νόμους για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση, στα βήματα που έγιναν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή