Αντιδράσεις μετά την αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ για Σκουριές

Αντιδράσεις μετά την αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ για Σκουριές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα προσκόμματα στη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας, αυτή τη φορά λόγω της αναβολής της απόφασης του ΚΑΣ  σχετικά με την μετακίνηση των ευρημάτων που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, προκαλεί νέες αντιδράσεις.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης», θέτει το ερώτημα εάν «το ΚΑΣ θα κρίνει τελικά την τύχη των ευρημάτων στις Σκουριές ή την λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας;»

«Το ΚΑΣ θεωρούμε πως κλήθηκε να κρίνει την τύχη κάποιων ευρημάτων. Δεν κλήθηκε να κρίνει την λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποφασίσει τι είναι αυτό που θα καθορίσει ή όχι το μέλλον του έργου και το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται στο σύνολο των δραστηριοτήτων του (287 στις Σκουριές και 2.202 στην Ε.Χ., εργαζόμενοι και εργολάβοι). Μιας σειράς δραστηριοτήτων που έχουν εγκριθεί από την Ελληνική πολιτεία και που το ΣτΕ επικύρωσε 16 φορές ακυρώνοντας όλες τις προσφυγές που ζητούσαν την ακύρωση του συνόλου του έργου ή τμημάτων αυτού» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται: «πάντα θεωρούσαμε πως ο ρόλος του ΚΑΣ σε περιπτώσεις σαν και αυτή που ζούμε, είναι να αποφασίσει για την διαχείριση την οποία θα τύχουν αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έρχονται στην επιφάνεια σε μια ήδη υπάρχουσα μεταλλευτική περιοχή. Ανεξαρτήτως του αν αυτή βρίσκεται υπό εκμετάλλευση από την μία ή την άλλη μεταλλευτική εταιρεία, και ανεξαρτήτως του τι άλλες δραστηριότητες μπορεί να έχει η εταιρεία αυτή».

«Το δικό μας ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι το εξής:  Αν η αξία ενός αρχαιολογικού ευρήματος εξαρτάται από τους όρους που θα συνοδεύουν την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου σε απόσταση 10Km από αυτό, γιατί σε αυτό θα αναφέρεται η έγκριση της τεχνικής μελέτης την οποία με τόση λαχτάρα περιμένουν ομόφωνα τα μέλη του ΚΑΣ» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή