Ο Χάμοντ καθησυχάζει τους επενδυτές

Ο Χάμοντ καθησυχάζει τους επενδυτές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να δώσει προτεραιότητα στην πρόσβαση των τραπεζών στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά κατά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε χθες ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει θέσει ως στόχο συγκεκριμένη ισοτιμία της λίρας, ωστόσο δεν είναι αδιάφορη για την ισοτιμία. Οι δύο άνδρες προσπάθησαν να διασκεδάσουν την εντύπωση που έχει επικρατήσει μεταξύ της πλειονότητας των επενδυτών ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θα διστάσει να θυσιάσει την πρόσβαση των βρετανικών επιχειρήσεων στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά για χάρη του πλήρους ελέγχου της μετανάστευσης.

Μιλώντας χθες στη Βουλή των Λόρδων, ο κ. Χάμοντ προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με την τύχη του Σίτι του Λονδίνου, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι τραπεζίτες προειδοποιούν πως ετοιμάζονται να αποχωρήσουν στις αρχές του 2017. «Ασφαλώς και προσπαθώ να καθησυχάσω επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα ότι θα θέσουμε τις ανάγκες τους στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.», είπε ο κ. Χάμοντ. Μάλιστα, προσέθεσε πως οι περιορισμοί στη μετανάστευση δεν θα αφορούν τους υψηλά αμειβόμενους και έχοντες πολλές δεξιότητες υπαλλήλους που αναζητούν οι τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν μπορεί να φανταστεί την περίπτωση όπου η Τράπεζα της Αγγλίας θα ήθελε να προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων και θα το αρνούνταν το υπουργείο Οικονομικών. Και στα τρία θέματα ο κ. Χάμοντ εξέφρασε διαφορετική άποψη από αυτήν που έχει εκφράσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κ. Χάμοντ έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών συναδέλφων του υπουργών που υποστηρίζουν το Brexit και κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών ότι προσπαθεί να νοθεύσει τη λαϊκή βούληση. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η Ντάουνινγκ Στριτ είχε αναγκαστεί να ανακοινώσει πως ο Χάμοντ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πρωθυπουργού, δήλωση όχι και τόσο καθησυχαστική.

Ο κεντρικός τραπεζίτης

Ο κ. Κάρνεϊ, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς Τόρις που τον κατηγορούν ότι είχε αναλάβει, πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου, ενεργό ρόλο στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης των ψηφοφόρων για τις συνέπειες του Brexit, υπερασπίστηκε χθες την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Ο διοικητής της ΤτΑ χαρακτήρισε την πτώση της λίρας από την ημέρα του Brexit και μετά «αρκετά σημαντική» και σημείωσε ότι, αν και η τράπεζα δεν έχει συγκεκριμένο στόχο για την ισοτιμία, δεν της είναι αδιάφορη, δεδομένου ότι επηρεάζει μεταξύ άλλων και το επίπεδο του πληθωρισμού. Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 18% έναντι του δολαρίου και κατά περίπου 16% έναντι του ευρώ από την ημέρα του Brexit μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ο κ. Κάρνεϊ εξήγησε πως η λίρα άρχισε πρόσφατα να υποχωρεί εκ νέου μετά τα σχόλια της πρωθυπουργού Μέι στο συνέδριο των Συντηρητικών στις αρχές Οκτωβρίου. «Η στερλίνα άρχισε πραγματικά να “κινείται” (σ.σ.: να υποχωρεί), καθώς έγινε σαφέστερος ο χρόνος ενεργοποίησης του άρθρου 50 και η αγορά άρχισε να αντιλαμβάνεται –τονίζω ότι είναι εντύπωση της αγοράς– ποια μπορεί να είναι η σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης», είπε ο κ. Κάρνεϊ. Προσέθεσε ότι η εντύπωση που έχουν σχηματίσει οι επενδυτές «μπορεί κάλλιστα να είναι λανθασμένη». Νωρίτερα χθες, η λίρα υποχωρούσε μέχρι και 1% έναντι του δολαρίου, ωστόσο μετά τις δηλώσεις Κάρνεϊ οι απώλειες περιορίστηκαν στο 0,46%, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω στο 1,2185. Ο κ. Κάρνεϊ είχε δεχθεί επίπληξη από την κ. Μέι και για την πρόθεσή του να μειώσει και άλλο το βασικό επιτόκιο δανεισμού και να συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, στην προσπάθειά του να μετριάσει το πλήγμα που θα δεχθεί η βρετανική οικονομία από το Brexit.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή