Στον Αμερικανό Paul Beatty το Μan Booker Prize του 2016

Στον Αμερικανό Paul Beatty το Μan Booker Prize του 2016

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Paul Beatty, με το βιβλίο του «The Sellout», είναι ο φετινός νικητής ενός από τα πιο πολυσυζητημένα λογοτεχνικά βραβεία στον κόσμο, του Man Booker Prize. Ο Beatty είναι, μάλιστα, ο πρώτος Αμερικανός συγγραφέας στον οποίο απονέμεται το βραβείο.

Ο νικητής του φετινού βραβείου, στην επίσημη τελετή απονομής του οποίου παραβρέθηκε και η σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, πραγματεύεται την Αμερική των φυλετικών διακρίσεων, δημιουργώντας μια σάτιρα pop στοχασμού και καταδεικνύοντας τις νέες συγγραφικές τάσεις, κάτι που η (αυστηρή) κριτική επιτροπή δεν παραγνώρισε. Εξάλλου, τον κατέταξε στην κληρονομιά του Μαρκ Τουέιν και του Τζόναθαν Σουίφτ.

Αυτό που αποκαλύπτει η βράβευση του «Sellout» είναι η υπαρξιακή αναζήτηση του σημερινού ανθρώπου, που προσπαθεί να βρει τον δικό του βηματισμό σε έναν ρευστό κόσμο, σε έναν κόσμο που ναι μεν αλλάζει, αλλά που, τελικά, διατηρεί πολλά από τα συντηρητικά του κρατήματα. Η λογοτεχνία γνωρίζει πώς να τα χειριστεί, ειδικά επιστρατεύοντας το καυστικό χιούμορ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Paul Beatty.

Η φετινή βραχεία λίστα των υποψηφίων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έδειξε ότι η κριτική επιτροπή επέλεξε μερικά από τα περισσότερο υποσχόμενα ονόματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Κριτικοί και θεωρητικοί ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν επί μακρόν με την ουσία της λίστας, κάνοντας λόγο για μια χρονιά που αποκαλύπτει το πολύ ενδιαφέρον «αύριο» της αγγλόφωνης γραφής, μιλώντας ταυτόχρονα για το άνοιγμα του Man Booker Prize σε νέες ιδέες και φωνές.

Υπενθυμίζεται ότι στη βραχεία λίστα, εκτός του Paul Beattly με το «The Sellout» (εκδ. Oneworld), βρέθηκαν οι: Deborah Levy (Βρετανία) με το «Hot Milk» (εκδ. Hamish Hamilton), Graeme Macrae Burnet (Βρετανία) με το «His Bloody Project» (εκδ. Contraband), Ottessa Moshfegh (ΗΠΑ) με το «Eileen» (εκδ. Jonathan Cape), David Szalay (Καναδάς – Βρετανία) με το «All That Man Is» (εκδ. Jonathan Cape) και Madeleine Thien (Καναδάς) με το «Do Not Say We Have Nothing» (εκδ. Granta Books).

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 λιρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή