Στα 2,2 δισ. τα «κρυφά» χρέη του Δημοσίου

Στα 2,2 δισ. τα «κρυφά» χρέη του Δημοσίου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρέη του Δημοσίου, τα οποία έως τώρα δεν ήταν γνωστά, ήρθαν στην επιφάνεια μέσω της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία αποπληρωμής των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Τα «κρυφά» αυτά χρέη ανέρχονταν σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με τις συνολικές οφειλές να διαμορφώνονται στα 8,4 δισ. ευρώ κατά την τρόικα αντί 6,2 δισ. ευρώ κατά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου υποχώρησαν στα 8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους θεσμούς.

Οπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων που ανακοινώνει κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών και εκείνων που δημοσιεύθηκαν χθες από την Κομισιόν, στα τέλη Αυγούστου:

• Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για τις οποίες τα αιτήματα των δικαιούχων δεν έχουν ακόμα επεξεργαστεί ή ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές ανέρχονταν κατά την Κομισιόν σε 1,75 δισ. ευρώ. Στο μηνιαίο δελτίο του υπουργείου Οικονομικών δεν εμφανίζονται.

• Οι συντάξεις που είναι σε αναμονή, ήταν στο τέλος Αυγούστου στο 1,44 δισ. ευρώ κατά την Κομισιόν, ενώ στο δελτίο του υπουργείου δεν εμφανίζονται.

• Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, για τις οποίες έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις των δικαιούχων από τις φορολογικές αρχές είναι ακριβώς ίδιες τόσο στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών όσο και σε εκείνα της Κομισιόν. Συγκεκριμένα ανέρχονταν στα τέλη Αυγούστου σε 1,341 δισ. ευρώ.

• Το Δημόσιο είχε οφειλές προς τους προμηθευτές του ύψους 4,9 δισ. ευρώ κατά το υπουργείο Οικονομικών και 3,9 δισ. ευρώ κατά την Κομισιόν. Η διαφορά αποδίδεται σε μεθοδολογικούς λόγους, καθώς στο υπουργείο δεν υπολογίζουν το clawback και το rebate που εφαρμόζεται σε ιατροδιαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο λόγος για τον οποίο οι δύο πρώτες κατηγορίες κρατικών οφειλών έχουν συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς της Κομισιόν είναι επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επέμενε να καταγραφούν ως ληξιπρόθεσμα χρέη. Από την άλλη πλευρά, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οικονομικό επιτελείο δεν τις εμφανίζει στο σχετικό μηνιαίο δελτίο διότι:

• Για τις επιστροφές φόρων που δεν έχουν ελεγχθεί οι σχετικές αιτήσεις, ενδεχομένως αυτές να έχουν εσφαλμένα στοιχεία ή να αποκρύπτουν φοροδιαφυγή.

• Για τις συντάξεις που είναι σε αναμονή, αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι η αναμονή οφείλεται σε διοικητικούς – γραφειοκρατικούς λόγους και όχι επειδή δεν υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα εξυπηρέτησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν μέσω του τεχνικού μνημονίου (TMU) ότι η μέθοδος που θα ακολουθείται για τον έλεγχο της πορείας αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου θα είναι εκείνη που λαμβάνει υπόψη της και τις οφειλές φόρων που δεν έχουν ελεγχθεί και τις συντάξεις σε αναμονή.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, στην έκθεση της Κομισιόν φαίνεται ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου υποχώρησαν στα 8 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο. Ειδικότερα, η μείωση αυτή προήλθε ως εξής:

1. Τα χρέη προς τους προμηθευτές υποχώρησαν στα 3,6 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ.

2. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (τα αιτήματα των οποίων δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί) μειώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, οι εκκρεμείς επιστροφές (που έχουν ελεγχθεί τα σχετικά αιτήματα) αυξήθηκαν στο 1,4 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ.

3. Οι συντάξεις σε αναμονή μειώθηκαν ελαφρώς στο 1,41 δισ. ευρώ από 1,43 δισ. ευρώ.

Αν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αρχίσει να υποχωρούν (να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο ήταν στα 9,5 δισ. ευρώ), είναι γεγονός ότι παραμένουν στα ύψη, με αποτέλεσμα αγορά και ιδιώτες να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή