Ενέκρινε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ο ESM

Ενέκρινε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ο ESM

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. έδωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Η σημερινή απόφαση να εκταμιεύσουμε 2,8 δισ. είναι ένα σημάδι ότι οι Ελληνες κάνουν σταθερή πρόοδο στη μεταρρύθμιση της χώρας τους», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ. Ικανοποίηση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, με χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς την Αθήνα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

«Η σημερινή εκταμίευση αποτελεί αναγνώριση ότι η Ελλάδα καταγράφει πραγματική πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Πρόκειται για διπλά καλά νέα: περισσότερα χρήματα θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία, πράγμα που σημαίνει περισσότερους πόρους για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Μοσκοβισί. Συγχρόνως, όμως, τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας να υλοποιήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις.

Στον ίδιο τόνο για τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ήταν και οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε πως «αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESM, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί του χρόνου» και τόνισε πως η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα του χρόνου να εκδώσει ξανά ομόλογα.

Η εκταμίευση αποτελείται από δύο μέρη, 1,1 δισ. για την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,7 δισ. για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες που θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των οφειλών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της για την εκκαθάριση οφειλών, καθώς αυτό θα έχει μια θετική επίδραση στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω η καλή μας συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχιστεί, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να μπορέσει να ολοκληρωθεί εγκαίρως» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, ενώ στη δεύτερη αξιολόγηση αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπεύθυνος για το ευρώ κ. Ντομπρόβσκις, λέγοντας πως η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να επιστρέψει στην ανάπτυξη αν υπάρχει καλή πρόοδος με τη δεύτερη αξιολόγηση και το πρόγραμμα παραμείνει εντός πλαισίου.

Μετά τη χθεσινή απόφαση εκταμίευσης, η χώρα έχει λάβει συνολικά 31,7 δισ. από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και τα χρήματα που εγκρίθηκαν (2,8 δισ.) θα βρεθούν στα ελληνικά ταμεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Ελλάδα έχει συνολικά δανειστεί 173,5 δισ. ευρώ από τον ESM/ EFSF, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή