Ο Τσίπρας καθυστερεί τον ανασχηματισμό

Ο Τσίπρας καθυστερεί τον ανασχηματισμό

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες κινήσεις της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών μελετά η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπει σαφές μήνυμα ότι η αναμενόμενη για σήμερα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο. Την ίδια στιγμή, δυστοκία αποτυπώνεται άλλη μία φορά στο θέμα του ανασχηματισμού, με συνεργάτες του κ. Τσίπρα να αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάτι εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Στην οριστικοποίηση των αποφάσεων επιδρά το νέο τοπίο σε κυβέρνηση και κόμμα, μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του Π. Σκουρλέτη και τη στήριξή του από την κίνηση των «53+». Δεν πρέπει να παραγνωρίζονται, πάντως, στη συζήτηση για τις πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, η πυκνότητα των εξελίξεων και η διαρκής μεταβολή κλίματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε εκ νέου αλλαγή των σχεδιασμών.

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, είναι σαφής η αλλαγή στη ρητορική των ανώτερων κυβερνητικών κλιμακίων: την περασμένη εβδομάδα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι ενδεχόμενη γνωμοδότηση του ΣτΕ υπέρ της αντισυνταγματικότητας θα σημάνει επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Τώρα, σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις όποιες διορθωτικές κινήσεις κριθούν αναγκαίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο. Οπως αναφέρουν στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, στην κυβέρνηση αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ και προετοιμάζονται. Το επικρατέστερο σενάριο για το Μαξίμου είναι το ΣτΕ να κινηθεί σε μια μέση οδό και να εκδώσει απόφαση με την οποία θα γίνονται βελτιωτικές προτάσεις επί του νόμου Παππά, προκειμένου να θεραπευθούν οι όποιες αδυναμίες. Καθώς, ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ήδη γίνεται προεργασία και για το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός στο σύνολό του ο νόμος και να χρειαστεί εξαρχής νέα νομοθετική παρέμβαση.

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί και στα δύο ενδεχόμενα κατέστησε σαφή χθες ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δήλωσε (Ρ/Σ REAL) ότι «η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» και, αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό, υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο».

Η απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί δυναμικά και άμεσα μετά την ετυμηγορία του ΣτΕ έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών προβλήθηκε ιδιαίτερα ως κομβικό στο αφήγημα περί πολέμου με τη διαπλοκή και η κατάρρευση του οικοδομήματος αυτού θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας έσπευσε, προχθές, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία, να αποσυνδέσει τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο από τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή: «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, χθες, σε συνομιλία που είχε στο Μαξίμου με δημοσιογράφους από κράτη-μέλη της Ε.Ε., θέλησε να αποδομήσει τα σενάρια περί ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Προτιμώ να κερδίζω τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Τότε θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το έργο μας και οι πολίτες να συγκρίνουν τι έγινε με την ανεργία σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τι έγινε με το θέμα της ύφεσης».

Moρατόριουμ με Σκουρλέτη, αιχμές Δρίτσα

Κινήσεις εκτόνωσης της έντασης που επικράτησε στις σχέσεις του Μαξίμου με τον υπουργό Ενέργειας Π. Σκουρλέτη έγιναν χθες. Ο κ. Σκουρλέτης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι, προέβη σε δήλωση, με την οποία αποδίδει την εικόνα κρίσης των προηγούμενων ημερών σε «ανακρίβειες» και «κατασκευασμένες διαρροές» και υπεραμύνεται της «κουλτούρας διαλόγου» ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της «κουλτούρας», πάντως, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτήρισε «παρωχημένο» το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, που βρίσκεται στον πυρήνα της διαφοροποίησής του τις τελευταίες ημέρες, ενώ απέρριψε και παραπλήσιους σχεδιασμούς, που, όπως είπε, υπάρχουν για τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ.

Την ίδια στιγμή, κατά των ιδιωτικοποιήσεων τάχθηκε χθες εκ νέου ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης North 98.0, ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «δεν είναι στο ιδεολογικό, πολιτικό, στρατηγικό και αναπτυξιακό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή