Ελεγχοι συνόρων εντός της Ε.Ε. τρεις μήνες ακόμη

Ελεγχοι συνόρων εντός της Ε.Ε. τρεις μήνες ακόμη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα θα υπάρχουν έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή ήταν η χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά τις πέντε χώρες της Ζώνης Σένγκεν στις οποίες ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι – Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία. Οι χώρες αυτές ζήτησαν οι έλεγχοι να παραμείνουν και, σύμφωνα με την Επιτροπή, πληρούν τις προδιαγραφές για να τους διατηρήσουν για άλλους τρεις μήνες.

Παρόλο που το προσφυγικό κύμα που αντιμετωπίζουν τα πέντε αυτά κράτη-μέλη έχει μειωθεί και οι αριθμοί αφίξεων αλλά και ο αριθμός αιτήσεων ασύλου που κατατίθεται, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, έχουν μειωθεί αισθητά, «οι εξαιρετικές περιστάσεις δικαιολογούν την επανεισαγωγή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων», όπως δήλωσε χθες.

60.000 «εγκλωβισμένοι»

Οι εξαιρετικές περιστάσεις δεν είναι άλλες από τις 60.000 παράνομους μετανάστες που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Ελλάδα και τον φόβο που υπάρχει σε άλλα κράτη-μέλη ότι οι μετανάστες αυτοί μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες τη στιγμή που θα σταματήσουν οι συνοριακοί έλεγχοι. Συγχρόνως, οι υπηρεσίες ασύλου αυτών των συγκεκριμένων κρατών βρίσκονται «κάτω από σημαντική πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων ασύλου που έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται», σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο.

Οι συνοριακοί έλεγχοι όμως έχουν και αυτοί ημερομηνία λήξεως, καθώς μπορούν να τίθενται σε ισχύ μέχρι δύο χρόνια. Η χθεσινή επανεισαγωγή των ελέγχων για τρεις μήνες και όχι έξι, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα, δίνει την ελπίδα ότι μπορεί οι έλεγχοι να μη συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνιζε χθες ότι αυτή η κατάσταση των ελέγχων «δεν είναι η κανονική κατάσταση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις αρχές του νέου έτους τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν καθώς θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, πυ θα ενισχύσουν περισσότερο την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Συγχρόνως, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η συνεχής εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και η σταθερή μείωση των αφίξεων μεταναστών «θα δώσουν στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να απορροφήσουν τον όγκο των αιτήσεων παροχής ασύλου και να παγιώσουν τις ικανότητές τους υποδοχής».

Επανεξέταση

Οι πέντε χώρες που επιλέγουν να συνεχίσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να επανεξετάζουν σε εβδομαδιαία βάση την αναγκαιότητα, τη συχνότητα, τον τόπο και τον χρόνο των ελέγχων, να προσαρμόζουν τους ελέγχους στο επίπεδο της απειλής που αντιμετωπίζουν και να τους καταργούν σταδιακά όταν κρίνεται σκόπιμο. Η τρίμηνη επέκταση ελέγχου των συνόρων θα πρέπει να λάβει την έγκριση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., αν και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο κώλυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή