Η ρωσική αρμάδα ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Η ρωσική αρμάδα ανησυχεί το ΝΑΤΟ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για το Συριακό, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι έχουν σταματήσει, εδώ και μία εβδομάδα, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο ελεγχόμενο από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες τμήμα του Χαλεπίου. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε χθες την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να προκληθούν μεγαλύτερες απώλειες αμάχων στο Χαλέπι από τη ρωσική αρμάδα που κατευθύνεται, μέσω Γιβραλτάρ, στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για τα οκτώ πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», που έχουν ήδη περάσει τη Μάγχη, προερχόμενα από τη Βόρεια Ρωσία, και θα αναπτυχθούν στα ανοιχτά των συριακών ακτών, σε ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της ρωσικής, στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. «Η ανησυχία μας είναι ότι η αρμάδα του ρωσικού αεροπλανοφόρου μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον αμάχων στο Χαλέπι», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Την ίδια ώρα, στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ταξίαρχος Ιγκόρ Κονασένκοφ, διαβεβαίωνε ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας του όχι μόνο δεν έχει βομβαρδίσει στόχους στο Χαλέπι, αλλά ούτε καν έχει προσεγγίσει την πόλη από την προπερασμένη Τρίτη, όταν ανακοίνωσε αναστολή των βομβαρδισμών. Το ίδιο ισχύει και για την αεροπορία του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, διαβεβαίωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, αποδίδοντας τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς σε παραπληροφόρηση. Επιπλέον, ο κ. Κονασένκοφ υποστήριξε ότι οι έξι διάδρομοι για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ανατολικό Χαλέπι παραμένουν ανοιχτοί και επέρριψε την ευθύνη για την αδυναμία του ΟΗΕ να τη διανείμει στους αντικαθεστωτικούς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και εδρεύει στο Λονδίνο, οι βομβαρδισμοί, από ξηράς και αέρος, επανήλθαν στο Ανατολικό Χαλέπι από το περασμένο Σάββατο, όταν εξέπνευσε η προσωρινή, μονομερής ανακωχή του κυβερνητικού στρατού και των ρωσικών δυνάμεων που τον υποστηρίζουν. Ωστόσο αναγνωρίζεται, από πλευράς Παρατηρητηρίου, ότι δεν έχουν υπάρξει έκτοτε απώλειες στις γραμμές των αμάχων και ότι η ένταση των βομβαρδισμών είναι αισθητά χαμηλότερη των προηγούμενων εβδομάδων.

Για υποκρισία και πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν πράττει στο Χαλέπι τίποτα περισσότερο από ό,τι πράττουν οι Αμερικανοί στη Μοσούλη. «Ο υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμός καλεί τους πολίτες της Μοσούλης να εγκαταλείψουν την πόλη, όπως ακριβώς κάνουμε κι εμείς στο Χαλέπι», σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Εθνη κατηγόρησαν και τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα του συριακού εμφυλίου πολέμου για τη ναρκοθέτηση των προσπαθειών να μεταφερθούν με ασφάλεια από το Χαλέπι οι τραυματίες και οι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες. Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία, Στίβεν Ο’ Μπράιαν, κατήγγειλε ότι οι ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς τοπικές αρχές στο Ανατολικό Χαλέπι δεν έδωσαν τις απαιτούμενες άδειες για την ασφαλή μεταφορά των τραυματιών και των ασθενών, ενώ και η συριακή κυβέρνηση δεν διευκόλυνε την πρόσβαση των συνεργείων ανθρωπιστικής βοήθειας στο υπό πολιορκία τμήμα της πόλης.

Στο μεταξύ, το BBC έριξε φως σε μιαν άλλη σκοτεινή σελίδα του συριακού δράματος: την ενδημική εκμετάλλευση της εργασίας Σύρων προσφύγων και ιδιαίτερα παιδιών, από τουρκικές βιομηχανίες ιματισμού, όπου πολλοί από τους πρόσφυγες εργάζονται χωρίς νόμιμη άδεια, υπό απαράδεκτες συνθήκες. Οπως απεκάλυψε ρεπορτάζ της εκπομπής Panorama, που μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία απασχολούνται σε τουρκικές βιομηχανίες ιματισμού, που εκτελούν παραγγελίες της γνωστής βρετανικής εταιρείας Marks & Spencer και της εταιρείας διαδικτυακού εμπορίου ASOS.

Εξάλλου, η φιλανθρωπική οργάνωση Κέντρο Ερευνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Λονδίνο, πραγματοποίησε μελέτη για 38 μεγάλες εταιρείες ρούχων που έχουν προμηθευτές στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, η μεγάλη πλειονότητα εξ αυτών των επιχειρήσεων ολιγωρούν για τις παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων. Η τουρκική νομοθεσία απαγορεύει την απασχόληση παιδιών κάτω των 15 ετών, αλλά παραβιάζεται συστηματικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή