Απειλές Τουρκίας προς το Ιράκ με χερσαίο στρατό

Απειλές Τουρκίας προς το Ιράκ με χερσαίο στρατό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χερσαίες επιχειρήσεις εντός της ιρακινής επικράτειας απειλεί ευθέως πλέον τη Βαγδάτη η Αγκυρα, εφόσον κρίνει ότι η εξέλιξη της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος θίγει τα συμφέροντά της στην περιοχή. «Αν υπάρξει απειλή για την Τουρκία από το Ιράκ, θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, συμπεριλαμβανομένων και των χερσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Εσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει: «Δεν το λέμε αυτό μόνο στους Ιρακινούς, αλλά και στις ΗΠΑ και σε όλα τα κράτη του συνασπισμού και στην κυβέρνηση του (κουρδικού) Βορείου Ιράκ».

Αιτιολογώντας τον ανοικτά απειλητικό τόνο των δηλώσεών του, ο Τούρκος αξιωματούχος επικαλέστηκε τον κίνδυνο να επεκτείνει τις βάσεις της στο Βόρειο Ιράκ η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ. Η πιθανότητα στρατιωτικής σύρραξης ανάμεσα στις τουρκικές και τις ιρακινές δυνάμεις αποτελεί μείζονα πηγή ανησυχίας για την Ουάσιγκτον, καθώς απειλεί να εκτροχιάσει την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το ISIS.

Την ίδια ώρα, στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, η υπεύθυνη ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Λίζε Γκράντε κατήγγειλε τη βίαιη εκδίωξη 250 οικογενειών σουνιτών Αράβων από το Κιρκούκ, ύστερα από την αιφνιδιαστική επίθεση του ISIS, την περασμένη εβδομάδα. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάλεσε τις δυνάμεις των Κούρδων να αποφύγουν λογικές «συλλογικής τιμωρίας» εναντίον των σουνιτών Αράβων, υπό το βάρος υποψιών ότι στηρίζουν το ISIS.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ αναχώρησε χθες για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Λορέτα Λιντς, με αντικείμενο την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Κατά την αναχώρησή του, ο κ. Μποζντάγκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει διαβιβάσει «υπεραρκετές ενδείξεις» ενοχής του Γκιουλέν για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας εξακολουθεί να διευθύνει την «τρομοκρατική» οργάνωσή του από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή