Το 2016, τρεις φορές φονικότερο του 2015 στη Μεσόγειο

Το 2016, τρεις φορές φονικότερο του 2015 στη Μεσόγειο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Τουλάχιστον τρεις φορές φονικότερες σε σχέση με το 2015 είναι οι διασχίσεις της Μεσογείου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, που δείχνουν, το πρώτο εννεάμηνο φέτος, αριθμό θανάτων ίσο με το σύνολο του 2015, παρότι πέρυσι ο συνολικός αριθμός διασχίσεων ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος.

«Είναι το χειρότερο που έχουμε δει ποτέ στη Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γουίλιαμ Σπίντλερ. «Μπορεί να πει κανείς ότι η πιθανότητα θανάτου ανά διάσχιση έχει τριπλασιαστεί». Τουλάχιστον 3.740 άνθρωποι έχουν πνιγεί προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη φέτος, αντί 3.771 στο σύνολο του 2015, όταν οι απόπειρες διασχίσεων ήταν τριπλάσιες, φθάνοντας το ένα εκατομμύριο. Κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή των διασχίσεων, όπως τα προγράμματα εκπαίδευσης της λιβυκής ακτοφυλακής, μπορεί να οδηγήσουν σε νέες τραγωδίες, όπως σημείωσε χθες η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea Watch. Η οργάνωση έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες της απόβασης ένοπλων Λίβυων σε φουσκωτό σκάφος που μετέφερε μετανάστες σε διεθνή ύδατα, στη διάρκεια των οποίων οι Λίβυοι κλωτσούν τους μετανάστες και μοιάζουν να τρυπούν το σκάφος, το οποίο βούλιαξε, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 θανάτους. «Ζητούμε από την Ε.Ε. να αναθεωρήσει τις εκπαιδευτικές αποστολές, φοβούμαστε ότι στη διάρκεια αυτής της συνεργασίας θα συμβούν πολύ τρομακτικότερα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ρούμπεν Νόιγκεμπαουερ.

Δεν ήταν σαφές σε ποια από τις ένοπλες ομάδες της Λιβύης ανήκαν οι άνδρες, ούτε αν είχαν εκπαιδευτεί από την Ε.Ε., πάντως οι ενέργειές τους, σύμφωνα με τη γερμανική οργάνωση, δεν έμοιαζαν με αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης.

Στις βόρειες παρυφές της ευρωπαϊκής ηπείρου, πάντως, η προσφυγική κρίση φαίνεται να εκτονώνεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της σουηδικής υπηρεσίας μετανάστευσης. Περίπου 80% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι οι άνθρωποι που θα ζητήσουν φέτος άσυλο στη χώρα, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη της υπηρεσίας, που αναθεωρεί προς τα κάτω τις ήδη χαμηλές προβλέψεις που είχαν δημοσιευθεί το καλοκαίρι. Αντί του αριθμού ρεκόρ των 163.000 αφίξεων το 2015, η Σουηδία αναμένει μεταξύ 28.000 και 32.000 αιτήσεις ασύλου φέτος. Η σουηδική υπηρεσία σημείωσε ότι η μείωση αυτή οφείλεται στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, στο κλείσιμο συνόρων κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου και στην καθιέρωση επιλεκτικών ελέγχων ταυτότητας στα σύνορα στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν. Η Σουηδία, μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, ξοδεύει το 7% του προϋπολογισμού της για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, δαπάνη που προξενεί αντιδράσεις σε μερίδα του σουηδικού πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, χωρίς εντάσεις εξακολούθησε χθες η εκκένωση του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών, γνωστού ως «ζούγκλα», στο Καλαί. Ανθρωποι που κατασκήνωναν σε άθλιες συνθήκες με την ελπίδα να περάσουν στη Βρετανία, χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Κάποιοι φάνηκε να έχουν πάρει απόφαση ότι δεν θα φθάσουν στη Βρετανία, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι θα επιστρέψουν για να προσπαθήσουν εκ νέου.

Με βάση τον τοπικό Τύπο, στις κοινότητες στις οποίες μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες, η υποδοχή τους υπήρξε διαφορετική κατά τόπους και κυμαινόταν από θερμή έως αδιάφορη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή