Ζωτικής σημασίας η ένταξη στο QE τονίζει η Eurobank

Ζωτικής σημασίας η ένταξη στο QE τονίζει η Eurobank

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος και την αποτροπή προβλημάτων στη χρηματοδότηση της χώρας μετά το 2018, χαρακτηρίζει η Eurobank την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σε ειδική μελέτη της τράπεζας, οι οικονομολόγοι της υποστηρίζουν πως «η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης αποτελεί τη μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αποκλιμάκωση των διαφορικών αποδόσεων των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων, επιτρέποντας ενδεχομένως σταδιακή πρόσβαση της Ελληνικής Δημοκρατίας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές πριν από το πέρας του παρόντος προγράμματος διάσωσης (Αύγουστος 2018)».

Ωστόσο, η Eurobank αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE «δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια για την επίλυση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της νέας διευθέτησης του ελληνικού χρέους, η Eurobank σημειώνει ότι «πολιτικοοικονομικοί περιορισμοί ενδεχομένως να αποτρέψουν μία εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν στις συνεδριάσεις του Εurogroup στις 9 & 24 Μαΐου 2016». Πάντως, οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν πως η συγκεκριμενοποίηση (και σταδιακή εφαρμογή) των μέτρων στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα έστελνε ισχυρό μήνυμα στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι παραμένουν προσηλωμένοι στον απώτερο στόχο σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους (κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις). Ταυτόχρονα θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να ολοκληρώσει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) και να αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή