Σε 20 ημέρες έφτασαν 2.228 μετανάστες

Σε 20 ημέρες έφτασαν 2.228 μετανάστες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται επικίνδυνα ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, όπου πλέον έχουν φτάσει τους 15.714.

Χαρακτηριστικά μόνο τις τελευταίες 20 μέρες έφτασαν στην Ελλάδα 2.228 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Τα πρόσφατα επεισόδια στη Λέσβο δείχνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στα hotspots στα νησιά του Αιγαίου όπου παραμένουν 15.714 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 107 έφτασαν το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά από την αρχή του χρόνου έως και την 23η Οκτωβρίου στην Ελλάδα έφτασαν μέσω θαλάσσης 169.302 άτομα, ενώ από τις αρχές του έτους 3.671 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη.

Ανάμεσα σε όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μεγάλος είναι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων. Περίπου 1.500 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται εντός των κέντρων φιλοξενίας, ενώ μόνο 700 έχουν μεταφερθεί σε συγκεκριμένες κατάλληλες δομές. Ταυτόχρονα μόνο 50 ασυνόδευτα παιδιά έχουν μετεγκατασταθεί, καθώς δεν προτιμούνται για προφανείς λόγους από τα άλλα κράτη- μέλη. Αντίστοιχα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν την περισσότερο ευάλωτη ομάδα που συχνά εκμεταλλεύονται οι διακινητές. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), κ. Περικλής Τζιάρας, στην «Κ», για την αντιμετώπιση του θέματος από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας σχεδιάζεται να θεσμοθετηθεί η επαγγελματική επιτροπεία ανηλίκων, θεσμός που λειτουργεί σε πολλά κράτη-μέλη ώστε οι ανήλικοι να έχουν τον «συνήγορό τους» στην κοινωνία. Για τη συγκεκριμένη δράση ανέφερε ότι προβλέπονται κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο μεταξύ, στη Λέσβο έχουν σταματήσει προσωρινά οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου εφόσον καταστράφηκαν οι υποδομές. Στο Κέντρο φιλοξενίας Μεταναστών στη Μυρσίνη Ηλείας, όπου προχθές ένα προσφυγόπουλο 18 μηνών πνίγηκε πέφτοντας σε μισογεμάτη πισίνα, χθες οι πρόσφυγες επιτέθηκαν σε γυναίκα που εργάζεται στο κέτερινγκ του καταυλισμού.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης χαρακτήρισε χθες «αναμενόμενες» τις βίαιες αντιδράσεις των μεταναστών και προσφύγων, λόγω της ματαίωσης των προσδοκιών και του πολύμηνου εγκλεισμού τους. Ταυτόχρονα, ωστόσο, εντείνονται και οι ακραίες αντιδράσεις από την πλευρά πολιτών ειδικά στα νησιά. Χθες στη Χίο η πυροσβεστική μετέφερε νερό στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ., καθώς ξαφνικά κόπηκε η παροχή νερού. Οπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, άγνωστος (-οι) είχε κλείσει την παροχή μέσω της οποίας φτάνει νερό στην εγκατάσταση. Ανάλογες δολιοφθορές έχουν σημειωθεί και άλλες φορές, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του κέντρου. Στη Χίο παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ξεκίνησαν οι εργασίες στο Μερσινίδι, όπου λειτουργούσε κέντρο κράτησης και σχεδιάζεται να μεταφερθούν όσοι μετανάστες έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή