Οπλα από ταινίες του Χόλιγουντ αναπτύσσει το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Οπλα από ταινίες του Χόλιγουντ αναπτύσσει το Αμερικανικό Πεντάγωνο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπλα που υπήρχαν μόνο σε ταινίες του Χόλιγουντ και βιβλία επιστημονικής φαντασίας αναπτύσσει το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ενός drone που εξοπλισμένο με το απαραίτητο λογισμικό «τεχνητής νοημοσύνης» θα μπορεί να μετατρέπεται σε ρομπότ και να αναγνωρίζει πιθανούς στόχους, ακόμη και εχθρούς που κρύβονται πίσω από τοίχους ή αυτοκίνητα του αντιπάλου εν κινήσει.

Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα, καθώς το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει ρομποτικά μαχητικά αεροσκάφη που θα πετούν στη μάχη μαζί με επανδρωμένα αεροσκάφη. Εχει δοκιμάσει μάλιστα πυραύλους που θα μπορούν να «αποφασίσουν» που να επιτεθούν, και έχει κατασκευάσει πλοία που θα μπορούν να καταδιώξουν τα υποβρύχια του αντιπάλου ακόμη κι αν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά, και όλα αυτά χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια.

Αξιωματούχοι από το υπουργείο Αμυνας υποστηρίζουν ότι τα όπλα αυτού του τύπου είναι απαραίτητα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρήσουν την υπεροχή τους σε θέματα στρατιωτικά έναντι της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων αντιπάλων που επενδύουν χρήματα σε αντίστοιχες έρευνες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό το Πεντάγωνο αναμένεται να ξοδέψει 18 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια αναπτύσσοντας τεχνολογίες που απαιτεί η κατασκευή αυτόνομων όπλων. 

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The New York Times» ακριβώς όπως η Βιομηχανική Επανάσταση έδωσε ώθηση στη δημιουργία ισχυρών και καταστροφικών μηχανών όπως στρατιωτικά αεροπλάνα και τανκς που περιορίζουν τον ρόλο στρατιωτών, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να επαναπροσδιορίσει τη θέση του ανθρώπου και των μηχανών στο πεδίο της μάχης με τον ίδιο τρόπο που μετατρέπει την κανονική ζωή με υπολογιστές που μπορούν να δουν, να ακούσουν και να μιλήσουν και με αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγό.

Τα νέα όπλα θα προσφέρουν ταχύτητα και ακρίβεια ανώτερη από αυτή των ανθρώπων ενώ αναμένεται να μειώσουν το κόστος και να περιορίσουν τις ανθρώπινες απώλειες στη διάρκεια μιας μάχης. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναφέρουν ότι τα όπλα θα θυμίζουν λιγότερο τον Terminator και περισσότερο τον Iron Man.

Η μεγαλύτερη πρόκληση πάντως για το Πεντάγωνο είναι να διασφαλίσει ότι τα όπλα θα είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι των ανθρώπων και όχι πιθανές απειλές εναντίον τους.

Το θέμα έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις. Επιστήμονες και ειδική είχαν συντάξει πέρσι μια ανοιχτή επιστολή προειδοποιώντας για τους κινδύνους. Επεσήμαναν μάλιστα ότι αυτόνομα ρομπότ τα οποία θα είναι οικονομικά και ανεξάρτητα και θα μπορούν να σκοτώσουν, θα ήταν πολύ εύκολο να αποκτηθούν όχι μόνο από μεγάλες δυνάμεις αλλά και από βίαιους εξτρεμιστές.

«Τα αυτόνομα όπλα θα γίνουν τα καλάσνικοφ του μέλλοντος» είχαν τονίσει χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή