Τελευταία ευκαιρία για τη Monte dei Paschi

Τελευταία ευκαιρία για τη Monte dei Paschi

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης παρουσίασε χθες η διοίκηση της Banca Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, με στόχο να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ και να πωλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της τράπεζας να ανακεφαλαιοποιηθεί από την αγορά και να γλιτώσει μια κρατική διάσωση που πιθανότατα θα συνοδεύεται από ακόμη μεγαλύτερες ζημίες για τους πιστωτές της τράπεζας (ομολογιούχους, καταθέτες κ.ά.). Ενδεικτική του εξαιρετικά δύσκολου περιβάλλοντος που υπάρχει για τη Monte dei Paschi είναι ότι χθες το πρωί η μετοχή της ενισχύθηκε κατά 27% μόλις έγινε γνωστή η είδηση, για να υποχωρήσει το μεσημέρι μέχρι και κατά 23% και τελικά να κλείσει με πτώση 14,99%.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε χθες ο κ. Μάρκο Μορέλι, νέος διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi, προβλέπει την απόλυση του 10% του προσωπικού της τράπεζας, δηλαδή 2.600 υπαλλήλων και το κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων της. Παράλληλα, η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από τρεις προϋποθέσεις που συνδέονται μεταξύ τους και θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αν η διοίκηση αποτύχει σε ένα από τα τρία σκέλη, τότε αποτυγχάνει ολόκληρο το σχέδιο.

Το πρώτο σκέλος είναι η εθελοντική συμμετοχή επενδυτών που κατέχουν ομόλογα της τράπεζας συνολικού ύψους 5,1 δισ. ευρώ σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές. Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας μέχρι το ποσό των 5 δισ. Οσο καλύτερα εξελιχθεί η προσπάθεια ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές, τόσο θα μειώνεται η ανάγκη για νέα κεφάλαια. Με κεφαλαιοποίηση μόλις 960 εκατ. θα είναι δύσκολο να πείσει νέους επενδυτές να συνεισφέρουν 5 δισ. και μάλιστα τη στιγμή που η μετοχή της τράπεζας έχει υποχωρήσει κατά 81% από την αρχή του έτους. Το τρίτο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 28 δισ. Ο κ. Μορέλι δήλωσε χθες ότι ιδανικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να γίνει τις πρώτες 7-8 ημέρες του Δεκεμβρίου, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για την αφαίρεση εξουσιών από την ιταλική Γερουσία. Ο κ. Ρέντσι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι αν χάσει το δημοψήφισμα, τότε θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιταλίας, πράγμα που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί έναν τέταρτο απρόβλεπτο παράγοντα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή