Η Σκύλλα και η Χάρυβδη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ι Κρήτες με τον στόλο τους κυριαρχούσαν την εποχή των Μινωιτών στη Μεσόγειο. Εκτοτε, με μερικές εξαιρέσεις, δεν φημίστηκαν για τη ναυτοσύνη τους. Πλούσια τα εδάφη και σχετικά δίκαια μοιρασμένα δημιουργούσαν τη βάση μιας επισιτιστικής αυτάρκειας. Το εύκρατο κλίμα και η αλληλεγγύη, οικογενειακή και τοπική, βοηθούσαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Κρητικός. Ανήκει σε μια από τις επιφανέστερες οικογένειες της Μεγαλονήσου. Δεν ξέρω ποιες είναι οι ναυτικές του δεξιότητες και επιδόσεις. Ομως σίγουρα το κατόρθωμα του Οδυσσέα όταν κατάφερε να περάσει ανάμεσα στα δύο φρικτά και ανήμερα θεριά της θάλασσας, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, θυμίζει πολύ τη σημερινή του κατάσταση. Από τη μια, η Σκύλλα, στο δικό μου το μυαλό, αντιπροσωπεύει την αδράνεια και την εμμονή στις παραδόσεις του παλαιοκομματικού μηχανισμού. Συνήθειες λαμπρές κομματικής εξυπηρέτησης μιας εκλογικής πελατείας, που σε ορισμένα μέρη της επαρχίας αντιπροσωπεύει πολλές γενεές ανθρώπων που ήταν πάντα με το λανθασμένο μέρος της Ιστορίας: υποστήριξη του βασιλικού οίκου παντού και πάντα, όχι σπάνια δωσιλογισμός, ρουσφετολογία και καπηλεία της νίκης του Εμφυλίου με αχόρταγη ιδιοτέλεια.

Αυτοί όλοι είναι ικανοί να χειροκροτήσουν ενθουσιωδώς οποιαδήποτε ρηξικέλευθη μεταρρυθμιστική πρόταση επιφυλασσόμενοι, μετά τη νίκη, να επελάσουν για να ασκήσουν τη νομή της εξουσίας με την παλιά δοκιμασμένη δεξιά μέθοδο της λεηλασίας του κράτους.

Η Χάρυβδη είναι πιο κουνίστρα και θελκτική. Είναι σε θέση με λογικοφανή, σύγχρονης αντίληψης επιχειρήματα να προωθήσει τα πιο ύποπτα, αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά συμφέροντα. Πρόσφατα, στο Thessaloniki Summit 2016, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος μαζί με τη «Συμεών Τσομώκος Α.Ε.», δραπέτευσε αγενέστατα την τελευταία στιγμή, με ψευδή προσχήματα, ο κύριος πρωθυπουργός, ο κύριος συγκυβερνήτης του Τσιπρανέλ και δραξ υπουργών. Εμειναν μόνον κάτι περιθωριακοί υφυπουργοί και οι αντιπολιτευόμενοι ή ουδέτεροι ομιλητές. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. πρότεινε 10 άμεσα μέτρα για τη δημιουργία αξιόπιστου φορέα (ΥΠΕΞ) εξωτερικής πολιτικής. Μία από τις 10 προτάσεις αφορούσε τη δημιουργία θέσεως μονίμου υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών δεκαετούς διαρκείας, όπου προφανώς ο ομιλήσας βλέπει τον εαυτό του ή κάποιον παρόμοιο! Μα είναι δυνατόν; Η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική θα είναι η ανεξέλεγκτη επικράτηση της συντεχνίας των διπλωματικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Η επιστροφή στον Ταλεϋράνδο και στον Μέτερνιχ; Ας προσέξει, λοιπόν, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Να εγκαταλειφθούν οι περιχαρακώσεις που οδηγούν στο παρελθόν. Τον καιρό του Οδυσσέα έπρεπε να περάσεις απ’ το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Αποφεύγοντας τη μία, έπεφτες στα ανθρωποκτόνα θέλγητρα της άλλης. Σήμερα υπάρχουν αεροπορικά ταξίδια. Η πρόταση εξουσίας του Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού πρέπει να μπορεί να πετάξει πάνω από αυτές τις κακοτοπιές.

*Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή