Εντυπωσιακή πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα διαπιστώνουν Γιουνκέρ και Τουσκ

Εντυπωσιακή πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα διαπιστώνουν Γιουνκέρ και Τουσκ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εντυπωσιακή πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα υπογράμμισαν σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η σχετική αναφορά έγινε στο πλαίσιο του απολογισμού για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, 20-21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά υπολογίζεται στο 98%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο κ. Γιούνκερ προέβαλε με νούμερα την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Όπως δήλωσε, έξι μήνες πριν τη συμφωνία έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ έξι μήνες μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000. Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015, 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοουμένων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε στους 48, που όσο σημαντικός και εάν είναι ο κάθε θάνατος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ. «Γι' αυτόν τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, να ενισχύσουμε το προσωπικό της επί τόπου, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των μεταναστών και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ευρωπαϊκού ασύλου και του μηχανισμού του Δουβλίνου, ώστε να αποκτήσει η Ευρώπη ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα. Για την καταπολέμηση των αιτίων της μετανάστευσης στον κεντρικό μεσογειακό άξονα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη προόδου στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Μετανάστευσης, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Μαλί και την Αιθιοπία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, σε παρατήρηση ευρωβουλευτή για την ελάχιστη σημασία που φάνηκε να δίνει ο κ. Τουσκ στα 60.000 άτομα που είναι αποκλεισμένα στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, στη δευτερολογία του, απάντησε: «Έχω πλήρη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα και είναι πρόωρο να μιλάμε για επιτυχία στο μεταναστευτικό, είναι σαφές. Φαντασθείτε, όμως, ποια θα ήταν η κατάσταση στα ελληνικά νησιά εάν δεν είχαμε τη μείωση κατά 98% των παράτυπων μεταναστών. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, το καταφέραμε και βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και αποτελεί ένα θετικό στοιχείο της δραστηριότητάς μας».

Τίμερμανς: Παραληρούν όσοι πιστεύουν σε σύνορα και φράχτες

Για «παραλήρημα» των Ευρωπαίων που πιστεύουν «σε σύνορα και φράκτες» για το μεταναστευτικό, έκανε λόγο, από την πλευρά του, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες όλων, όσοι τις εξέφρασαν κατά τη συζήτηση και μίλησαν για όσα συμβαίνουν στη Νότιο Μεσόγειο», είπε ο κ. Τίμερμανς, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. «Είναι τραγικό που τόσοι άνθρωποι ακόμα πνίγονται, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των ιταλικών Αρχών να σώσουν όσο τον δυνατόν περισσότερους. Πρέπει να έχουμε ίια συνολική προσέγγιση εδώ», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα είμαι σαφής, η καλύτερη προστασία των συνόρων είναι μέρος της απάντησης, δεν είναι όμως πανάκια για την κρίση της μετανάστευσης. Εάν θεωρούμε ότι μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από σύνορα και φράκτες και να ξεχάσουμε τη συλλογική ανάληψη ευθυνών εδώ, είναι πραγματικά σαν να βρισκόμαστε σε παραλήρημα. Πραγματικό παραλήρημα.

Σκεφτείτε τι θα γίνει με τις επόμενες μία ή δύο γενιές. Ο πληθυσμός της Αφρικής, τα τρία έως έξι δισ. ανθρώπους. Πώς νομίζετε ότι η Μεσόγειος θα τους ανακόψει την πορεία; Τι φράχτες θα υψώσουμε; Πόσο ψηλούς για να τους σταματήσουμε να έρχονται εδώ, εάν δεν έχουμε μία πολιτική που θα τους προσφέρει προοπτικές στις δικές τους χώρες, στα δικά τους έθνη, στην ήπειρό τους, στην πόλη, στα χωριά τους. Μην πιστεύετε, λοιπόν, στο παραλήρημα των συνόρων. Δεν είναι αυτό η μόνη απάντηση στο πρόβλημα». 

«Επίσης, δεν πιστεύω στην ψευδαίσθηση, στην αυταπάτη ότι μπορούμε να ξεχάσουμε την ευρωπαϊκή συλλογική αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την παγκόσμια κρίση. Εάν νομίζετε ότι μπορείτε αυτήν την αλληλεγγύη να την πετάξετε, άλλοι θα κάνουν το ίδιο, οπότε αυτό θα είναι και το τέλος της ΕΕ. Πραγματικά, λοιπόν, πιστεύω σε μία συλλογική και σφαιρική προσέγγιση, η οποία θα αντιμετωπίζει όλα τα αλληλένδετα ζητήματα της κρίσης της μετανάστευσης», κατέληξε, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή