Εκκενώθηκε η «ζούγκλα» του Καλαί

Εκκενώθηκε η «ζούγκλα» του Καλαί

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, η εκκένωση του μεταναστευτικού καταυλισμού του Καλαί την Τετάρτη το απόγευμα.

Αστυνομικοί και πυροσβεστικά οχήματα έφθασαν για να σβήσουν κάποιες από τις φωτιές που έκαιγαν στον καταυλισμό, που κάποτε είχε φθάσει να φιλοξενεί περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Η τοπική αντίθεση στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, μαζί με την κριτική από δεξιούς πολιτικούς, ανάγκασαν τη γαλλική κυβέρνηση να ξεκινήσει την επιχείρηση διάλυσής του.

Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες, που είχαν έρθει στο Καλαί με την ελπίδα να περάσουν τη στενή θαλάσσια λωρίδα προς τη Βρετανία σκαρφαλώνοντας σε φορτηγά και τρένα ή περπατώντας μέσα στη σήραγγα, έχουν μεταφερθεί μέχρι τώρα με λεωφορεία από τον καταυλισμό για μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές της Γαλλίας.

Η έκρηξη που ακούστηκε σήμερα μπορεί να οφείλεται σε γκαζάκι, όπως και οι εκρήξεις που συνόδευαν τις φωτιές που έκαιγαν ξύλο, πλαστικό και υφάσματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από αυτές τις εκρήξεις.

Αργά το βράδυ χθες, η νομάρχης της περιοχής, Φαμπιέν Μπουτσιό δήλωσε πως ήταν δύσκολο να αποτραπούν οι φωτιές, που είχαν γίνει κάτι σαν ιεροτελεστία νωρίτερα φέτος, όταν ένα τμήμα του καταυλισμού διαλύθηκε. «Ορισμένοι μετανάστες ακολουθούν τις παραδόσεις –τους ζητήσαμε να μην το κάνουν– αλλά βάζουν φωτιά στα αντίσκηνά τους και τα καταλύματά τους όταν φεύγουν», είπε.

Ανθρωποι που έφευγαν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο εκτός Ευρώπης συναθροίζονταν τα τελευταία χρόνια στο Καλαί, το κύριο γαλλικό λιμάνι εισόδου στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή