Ευρωπαϊκή Oδηγία για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος

Ευρωπαϊκή Oδηγία για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα κατά του «ξεπλύματος» χρήματος στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας θα πρέπει να διευρυνθούν, αναφέρει σε πρόσφατη πρότασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων. Στόχος είναι να καλύπτουν και χώρες, οι οποίες θεωρείται ότι λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι και ειδικά όσες αναφέρονται στα Panama Papers (τα έγγραφα της υπόθεσης διαρροής στοιχείων από δικηγορικό γραφείο του Παναμά, που αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής). Οπότε είτε θα έπρεπε να καταρτιστεί νέος κατάλογος των ιδιαίτερα επικίνδυνων τρίτων χωρών είτε θα έπρεπε να επεκταθεί η ισχύς των μέτρων.

Αναφερόμενος στα συμφραζόμενα των διεθνών εμπορικών συμφωνιών, ο εισηγητής της Επιτροπής,  Χαβιέρ Ντοθ ΄Ορριτ, πρότεινε "οι συμφωνίες της ΕΕ για εμπορική και οικονομική συνεργασία με τους εταίρους της να εμπεριέχουν κεφάλαια για την αντιμετώπιση του "ξεπλύματος", της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής". Υπό το πρίσμα αυτό η Επιτροπή ζητεί ένα κεντρικό ευρωπαϊκό μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, περισσότερη διαφάνεια στην ταυτότητα των όσων είναι οι τελικοί αποδέκτες για τα κέρδη των εταιρειών και των επενδυτικών oμίλων, μέτρα για την αντιμετώπιση του καθεστώτος ανωνυμίας στις προπληρωμένες κάρτες και ενίσχυση των ελέγχων με καλύτερη συνεργασία των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών στα κράτη – μέλη.

Επιπλέον, "χρειάζεται να υπάρχει εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του πως αντιμετωπίζει ο νομοθέτης όλα τα εγκλήματα τα σχετικά με "ξέπλυμα" χρήματος, φοροαποφυγή, διαφθορά και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών και η εναρμόνιση αφορά τον ορισμό τους και τις κυρώσεις τους ", επισημαίνει ο Πέτρου Σιορίν Νταντέα, εισηγητής της πρότασης για την πρόσβαση σε πληροφόρηση των εθνικών οικονομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων,  είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι επιμέρους εθνικές αρχές  διαθέτουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους οικονομικούς πόρους και τα συστήματα μηχανοργάνωσης για να εφαρμόσουν επιτυχώς τα μέτρα κατά της διαφθοράς και του "ξεπλύματος".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή