Κατά 1 δισ. υψηλότερα του στόχου τα δημόσια έσοδα του Σεπτεμβρίου

Κατά 1 δισ. υψηλότερα του στόχου τα δημόσια έσοδα του Σεπτεμβρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κατά 23,3% ήταν τα έσοδα του Σεπτεμβρίου σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη χρήση του πλαστικού χρήματος, την εφάπαξ σε αρκετές περιπτώσεις πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον μήνα, ενώ στο 9μηνο καταγράφεται υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,46 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού οφείλεται:

• Στη μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος από τους φορολογουμένους. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά 14% από τις εφορίες και 6% από τα τελωνεία.

• Στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αν και πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν να καταβάλουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου.

Είτε με μετρητά, είτε μέσω πιστωτικών καρτών σε περισσότερες δόσεις. Επίσης, στην αύξηση των εσόδων συνετέλεσαν και οι συμψηφισμοί φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:

• Για τον μήνα Σεπτέμβριο, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ (μετά τις επιστροφές φόρων).

• Για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,46 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

• Οι επιστροφές φόρου για τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένες κατά 32,4%, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 είναι μειωμένες κατά περίπου 1%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει φόρους ύψους 13,88 δισ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

• Τον Οκτώβριο πρέπει να εισπραχθούν 3,907 δισ. ευρώ.

• Τον Νοέμβριο έχει υπολογιστεί η είσπραξη 4,474 δισ. ευρώ και

• Τον Δεκέμβριο έχει υπολογιστεί η είσπραξη 6,962 δισ. ευρώ.

Ο τελευταίος μήνας του έτους είναι και ο σκληρότερος φορολογικά, καθώς οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Παράλληλα, είναι μήνας με υψηλά έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης καθώς πολλά νοικοκυριά εφοδιάζονται με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ενόψει των Χριστουγέννων η αγορά «κινείται» περισσότερο από άλλες περιόδους, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή