Η Morgan Stanley ετοιμάζεται για μετακόμιση από τη Βρετανία

Η Morgan Stanley ετοιμάζεται για μετακόμιση από τη Βρετανία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρίσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το ιστορικό πλέον δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, προκαλεί πονοκέφαλο στη διοίκηση της Morgan Stanley, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Τζέιμς Γκόρμαν στο Bloomberg. Εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι καλό από το Brexit, ανακοίνωσε ότι αναγκαστικά η αμερικανική τράπεζα θα προχωρήσει στη μετεγκατάσταση των στελεχών και των οικογενειών τους από το Σίτι του Λονδίνου σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου ο κλάδος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

«Από τη δική μας οπτική γωνία, δηλαδή από τη σκοπιά του χρηματοοικονομικού κλάδου και της συγκεκριμένης τράπεζας, δεν υπάρχει τίποτα θετικό στο Brexit», δήλωσε ο κ. Γκόρμαν. «Θα πρέπει να μεταφέρουμε και τα κεντρικά γραφεία μας στην Ευρώπη. Πιθανότατα θα πρέπει να μεταφέρουμε και το νομικό τμήμα μας, όπου θα πρέπει να διοχετεύσουμε περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα. Πρόκειται σίγουρα για δύσκολη απόφαση», είπε ο κ. Γκόρμαν. Την άποψη του κ. Γκόρμαν μοιράζονται και άλλοι επικεφαλής ισχυρών τραπεζικών ομίλων που εδώ και χρόνια έχουν αναπτύξει μονάδες στο Σίτι του Λονδίνου. Εκτός της τραπεζικής και επενδυτικής κουλτούρας, αλλά και των υποδομών που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες στο Λονδίνο, το Σίτι αποτελεί πόλο έλξης λόγω της πρόσβασης που έχουν οι ξένες τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες στις αγορές κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως αυτό το σκηνικό ανατράπηκε άρδην μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου.

Το Brexit θα υποχρεώσει τους τραπεζικούς ομίλους να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους, ιδιαίτερα στον τομέα της διαπραγμάτευσης τίτλων και αξιών. Σε τηλεοπτικό πάνελ, στο οποίο συμμετείχε και ο ιδρυτής του πρακτορείου Bloomberg Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο κ. Γκόρμαν έθεσε το εξής ερώτημα: «Είναι απαραίτητο να έχω παρουσία στο Λονδίνο, στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη; Ή στο Τόκιο;». Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο τραπεζικός και ο επενδυτικός κόσμος θα διερωτηθούν για ποιους λόγους βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν από το Brexit δεν περιορίζονται στο Σίτι του Λονδίνου, αλλά επηρεάζουν την πραγματική οικονομία και τον προϋπολογισμό της χώρας. Η Microsoft και η Apple αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους στη Βρετανία για να αναπληρώσουν την αποδυνάμωση των εσόδων τους από την πτώση της στερλίνας. Χθες το κέντρο μελετών Resolution Foundation προειδοποίησε τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ για «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, της τάξεως των 80 δισ. στερλινών, η οποία θα εμφανιστεί την επόμενη πενταετία, λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και της αύξησης των κρατικών δαπανών που προκύπτουν από το Brexit.

Οπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, ο κ. Χάμοντ έχει αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή: τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, σε μια περίοδο πολιτικής και κατ’ επέκταση οικονομικής αβεβαιότητας στη Βρετανία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οργανισμοί που εκπροσωπούν επιχειρήσεις έχουν αναφέρει τη ματαίωση επενδύσεων μέχρι να αποσαφηνιστεί πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει δηλώσει ότι θα επικαλεστεί το επίμαχο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας έως τον Μάρτιο του 2017. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκληραίνουν τη στάση τους, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν στη Βρετανία να έχει ειδική εμπορική σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εάν δεν συμπεριληφθεί στην ατζέντα των θεμάτων η ελεύθερη κίνηση και των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή