Τριετής οδικός χάρτης για καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας

Τριετής οδικός χάρτης για καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπογραφή «οδικού χάρτη» με τριετή διάρκεια για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, που περιλαμβάνει νέο σύστημα μειωμένων προστίμων, φορολογικά κίνητρα για τη δήλωση της εργασίας, επανασχεδιασμό του εργοσήμου, καταπολέμηση των υποκρυπτόμενων μορφών εξαρτημένης εργασίας μέσα από τα «μπλοκάκια», ενοποίηση των μηχανισμών συλλογής φόρων – εισφορών και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προχώρησαν χθες το υπουργείο Εργασίας, εργοδοτικοί φορείς και η ΓΣΕΕ, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Με στόχο την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν επίσης στην ανάπτυξη μιας κοινής βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ, του ΕΦΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ για κάθε απασχολούμενο, στη διενέργεια διασταυρώσεων προσωπικών στοιχείων, στην παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές και στη δημιουργία της «λευκής λίστας» για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Κατά την εκδήλωση για την επικύρωση του «οδικού χάρτη», αναφέρθηκε και ο στόχος του υπουργείου Εργασίας να δημιουργηθεί μια νέα λογική στην πολιτική επιβολής προστίμων για την αδήλωτη εργασία, που θα λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και θα προβλέπει κίνητρα για τη δήλωση της απασχόλησης. Το σχέδιο που προωθείται και αναμένεται να κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών, είναι η μείωση του προστίμου από 10.500 ευρώ σε 3.500 ευρώ σε συνδυασμό με την υποχρέωση του εργοδότη να προσλαμβάνει τον αδήλωτο εργαζόμενο, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για 12 μήνες, χωρίς την ίδια περίοδο να μειώσει το προσωπικό του. Στο επίκεντρο του «οδικού χάρτη» είναι και το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ που θα καταγράφει όχι μόνο τους ενεργούς εργοδότες αλλά και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν απογραφεί ως εργοδότες (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι ή μονοπρόσωπες επιχειρήσεις) όπου μπορεί να υποκρύπτεται αδήλωτη εργασία. Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ συνυπογράφοντας επί της αρχής τον «οδικό χάρτη» ζήτησε, επιπλέον, να προβλεφθούν ρητά η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και ο έλεγχος της ευελιξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή