Ενας προπηλακισμός χωρίς καμιά αιτία στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Ενας προπηλακισμός χωρίς καμιά αιτία στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Ηταν 20 λεπτά πριν από τις 4 – ώρα κατά την οποία ξεκινά (και διαρκεί για εξήντα λεπτά) η εβδομαδιαία διαδικασία των πλειστηριασμών. Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών επικρατούσε ησυχία – είχαν καταφθάσει οι πρώτοι διαδηλωτές και αναρτούσαν αφίσες περί κατοχικού κράτους και λίστες με τις προγραμματισμένες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν αδιάφορα τον κόσμο που μαζευόταν. Οι οπερατέρ των τηλεοπτικών σταθμών συζητούσαν περί ανέμων και υδάτων. Ολοι έμοιαζαν να προσδοκούν ένα ακόμα ήρεμο απόγευμα, χωρίς πλειστηριασμούς και υψηλούς τόνους.

Ξάφνου, ένας από τους διαδηλωτές φωνάζει: «Ελάτε μέσα, κάτι πάνε να κάνουν!». Το πλήθος –ολιγάριθμο, σε αυτή τη φάση– ενημερώνεται ότι υπάρχει συμβολαιογράφος σε μία από τις αίθουσες που ετοιμάζεται να διενεργήσει διαδικασία εκπλειστηριασμού. Ανενόχλητοι, μπαίνουν όλοι στο κτίριο.

Την προηγούμενη μέρα, η συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος είχε εκδώσει, για μία ακόμα εβδομάδα, απόφαση αποχής από τους πλειστηριασμούς. Η ανακοίνωση σημείωνε: «Οι συμβολαιογράφοι ζητούν από την πολιτεία τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών και την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Ζητούν ακόμη τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες». Ωστόσο, η απόφαση της συντονιστικής επιτροπής επέτρεπε τη διεξαγωγή πλειστηριασμών «κατόπιν χορηγηθείσης αδείας» από την ίδια ή τους κατά τόπους συλλόγους «όταν κριθεί αναγκαίο», όπως, π.χ. «μεταξύ ιδιωτών».

Συνθήματα

Η οργή των συγκεντρωμένων στο Ειρηνοδικείο δεν αφήνει χώρο για τέτοιου είδους λεπτές διακρίσεις. Εισερχόμενοι στην αίθουσα, αρχίζουν να προπηλακίζουν τη συμβολαιογράφο. Η απόπειρά της να εξηγήσει ότι πρόκειται για υπόθεση μεταξύ ιδιωτών και ότι τα περιουσιακά στοιχεία προς εκπλειστηρίαση δεν είναι καν ακίνητα πέφτει στο κενό. Την αποκαλούν «κοράκι» και «ξενόδουλη», την κατηγορούν ότι παίρνει τα σπίτια του κόσμου για ένα μεροκάματο, την απειλούν ότι θα της κάνουν μήνυση, απαιτούν να δουν αν έχει άδεια από τον σύλλογό της. Εκείνη, εγκλωβισμένη, παίρνει τηλέφωνα αναζητώντας διέξοδο. Αναρτώνται στην αίθουσα πανό και ακούγονται τα γνωστά συνθήματα («Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» κ.ά.).

Καθώς τα λεπτά περνούν, η ένταση κορυφώνεται. Το πλήθος μεγαλώνει – πρόκειται κυρίως για μέλη της Λαϊκής Ενότητας (μεταξύ των οποίων και ο πρώην βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος) και του ΕΠΑΜ, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών. Η οργή των διαδηλωτών στρέφεται κατά δύο ακόμα συμβολαιογράφων – ενός που κάθεται από την αρχή στην έδρα και μιας δεύτερης που καταφθάνει αφού έχει ξεκινήσει η αναταραχή και έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί τους. Εν μέσω κραυγών περί «μαυραγοριτών» και αναφορών στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μία γυναίκα ακούγεται στεντόρεια: «Οι πλειστηριασμοί είναι παράνομοι… εξυπηρετείτε ανθρώπους που έχουν διαπράξει το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας κατά της χώρας μας». Κινούμενοι απειλητικά, φωνάζοντας και κοπανώντας τα έδρανα, τα μέλη του «κινήματος» εκδιώκουν τελικά από την αίθουσα τους τρεις συμβολαιογράφους.

Μιλώντας στην «Κ», ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των συμβολαιογράφων, σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί καλύτερα η προστασία της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας, καθώς πρόκειται για «κοινωνικό αίτημα». Μεταξύ άλλων, αναφέρει, αυτό μπορεί να γίνει με την ταυτοποίηση στους φακέλους των περιπτώσεων που πραγματικά αφορούν την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

«Στοχοποίηση»

Ωστόσο, αναφερόμενος στην εμπειρία των τελευταίων μηνών, και ιδιαίτερα των πρόσφατων εβδομάδων, μιλά για «στοχοποίηση των συμβολαιογράφων» από τους διαδηλωτές και σημειώνει ότι «η διαμαρτυρία συχνά αφορά τους πλειστηριασμούς ως διαδικασία συνολικά». Οι πλειστηριασμοί, τονίζει, «είναι μέσο απονομής αστικής δικαιοσύνης». Επικαλούμενος το παράδειγμα εργαζομένων που επιδιώκουν την καταβολή δεδουλευμένων μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του εργοδότη τους, καταλήγει: «Η ακύρωση της διαδικασίας των πλειστηριασμών συνολικά θα οδηγούσε σε κατάρρευση της οικονομικής και κοινωνικής πίστης. Κανείς δεν θα δάνειζε σε κανέναν αν πίστευε ότι η οφειλή θα ακυρωνόταν μέσω ακτιβισμού».

Εξω από την αίθουσα, ακόμα περικυκλωμένη, μία από τις συμβολαιογράφους εξηγεί στην «Κ» ότι ο πλειστηριασμός αφορούσε οχήματα και ότι η υπόθεση σχετίζεται με ακάλυπτες επιταγές του οφειλέτη. Οι διαδηλωτές γύρω της εξακολουθούν να φωνάζουν ότι θα τους βρει «απέξω από τα σπίτια» που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες. Η ίδια η επισπεύδουσα λέει στην «Κ» ότι ο οφειλέτης έναντι του οποίου κινήθηκε, της χρωστάει 50.000 ευρώ «και δεν μπορώ να πάρω τα χρήματά μου». Το παράπονό της, όμως, χάνεται μέσα στη βουή και στην αντάρα.


Βίντεο: Διαμαρτυρία στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή