Σε Total – ΕΛΠΕ – Edison η έρευνα για πετρέλαιο στο οικόπεδο «2» στο Ιόνιο

Σε Total – ΕΛΠΕ – Edison η έρευνα για πετρέλαιο στο οικόπεδο «2» στο Ιόνιο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κοινοπραξία των εταιρειών Total, ΕΛΠΕ και Edison κατακυρώθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, το οικόπεδο «2» στο Ιόνιο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η υπουργική απόφαση για την οριστική παραχώρησή της εν λόγω υποθαλάσσιας περιοχής εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 2015 και υπεγράφη χθες από τον κ. Σκουρλέτη. Το τάιμιγκ της υπογραφής ενόψει του αναμενόμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού επιδέχεται διττή ερμηνεία. Είτε ο κ. Σκουρλέτης κλείνει εκκρεμότητες είτε επιδιώκει να αναδείξει έργο στο υπουργείο για να ενισχύσει την παραμονή στη θέση του.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού πρόκειται για επένδυση στην οποία πέρα από τα ΕΛΠΕ εμπλέκονται και δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Ευρώπης, η γαλλική Total και η ιταλική Edison, με ευρύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων. Πηγές των ΕΛΠΕ εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη και παράλληλα την ελπίδα για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες. Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας είναι διαπραγμάτευση με τις εταιρείες πάνω στη σύμβαση παραχώρησης, ο έλεγχος στη συνέχεια από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως η έγκρισή της από τη Βουλή. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγες εβδομάδες, μπορεί όμως και να καθυστερήσει για μήνες, όπως έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα πορεία του σχετικού διαγωνισμού. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 20 υποθαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου του 2014 με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 14η Ιουλίου 2015 και η κατακύρωση έγινε χθες, δηλαδή με ενάμιση σχεδόν χρόνο καθυστέρηση. Ολο αυτό το διάστημα τα ΕΛΠΕ και οι δύο πολυεθνικές εταιρείες έχουν δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια για έρευνες σε μια εποχή που στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτίου Ανατολικής Μεσογείου τρέχουν διαγωνισμοί για παραχωρήσεις και οι καθυστερήσεις μπορεί να αλλάξουν τα στρατηγικά τους σχέδια, επιλέγοντας άλλες περιοχές.

Η οριστική παραχώρηση λύνει τα χέρια των ΕΛΠΕ ώστε να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις στρατηγικής συνεργασίας και με άλλες εταιρείες του κλάδου, καθώς η διοίκηση του ομίλου έχει κάνει γνωστό ότι κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Η διαπραγματευτική θέση του ελληνικού ομίλου πετρελαιοειδών θα ενισχυθεί περαιτέρω με την υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση των χερσαίων οικοπέδων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για τις περιοχές «ΒΔ Πελοπόννησος» και «Αρτα Πρέβεζα» , ενώ για την τρίτη περιοχή της «Αιτωλοακαρνανίας» προτιμητέος επενδυτής έχει αναδειχθεί η Energean Oil & Gas. Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με κολοσσούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων οι Exxon Bobil, Shell, BP, Total και Repsol για συμμετοχή στις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί.

Τα κείμενα των συμβάσεων για τις παραχωρήσεις των χερσαίων συμβάσεων στις εν λόγω περιοχές έχουν ολοκληρωθεί και –σύμφωνα με πληροφορίες– αναμένεται να σταλούν άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με στόχο μέσα στον Νοέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάθεσης.

Σε αναμονή για την οριστική παραχώρηση της περιοχής «Αιτωλοακαρνανίας» βρίσκεται και η Energean Oil. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στην ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, η παραγωγή του Πρίνου έφτασε μέσα στο 2016 στο 1 εκατ. βαρέλια πρώτη φορά μετά το 2001. Πρόσφατα, η Energean ζήτησε και έλαβε προσφορές από εξειδικευμένες ελληνικές και ξένες εταιρείες για την κατασκευή της νέας εξέδρας Lamda, που θα τοποθετηθεί στον Πρίνο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Εψιλον». Θα είναι η πρώτη εξέδρα που τοποθετείται στην Ελλάδα έπειτα από 40 χρόνια. Στα Ιωάννινα, η Εnergean Oil προετοιμάζει τη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας την άνοιξη του 2017, ενώ για το Κατάκολο εκπονεί σχέδιο εκμετάλλευσης του διαπιστωμένου κοιτάσματος. Επίσης, υπό επεξεργασία βρίσκεται το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Τavin, τα οποία αγόρασε από τις Delek και Αvner.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή