Κτίριο του οίκου της Σαβοΐας στα χέρια καταληψιών

Κτίριο του οίκου της Σαβοΐας στα χέρια καταληψιών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΡΙΝΟ. Εικαστικές εγκαταστάσεις, συναυλίες, κοινωνική κουζίνα, ακόμη και μελίσσια έχουν επιστρατεύσει ακτιβιστές στην πόλη του Τορίνο στη βόρεια Ιταλία, που κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις παλιάς στρατιωτικής σχολής, ηλικίας τριών αιώνων, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την κατεδάφισή της.

Οι ακτιβιστές, μέλη της ομάδας «Ασεμπλέα Καβαλερίτσα 14:45», κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις στο κέντρο της ιταλικής πόλης πριν από δύο και πλέον χρόνια, διαμορφώνοντας τον χώρο σε συνοικιακό κέντρο τεχνών, αλλά και διαμαρτυρίας. Ο χώρος διαθέτει εργαστήριο εμφάνισης αναλογικών φωτογραφιών, θεατρικές σκηνές, ακόμη και ξενώνα, στον οποίο επισκέπτες στην πόλη μπορούν να καταλύσουν εντελώς δωρεάν.

«Νιώσαμε ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε τον χώρο για το δημόσιο καλό. Η στρατιωτική σχολή αυτή επρόκειτο να κατεδαφισθεί για να οικοδομηθεί στη θέση της εμπορικό κέντρο. Θεωρούμε ότι επιτελούμε ρόλο δημόσιων λειτουργών. Είμαστε απλοί φύλακες του χώρου και καλούμε τους πάντες να συμμετέχουν στις δραστηριότητες», λέει ο Ντιέγκο ντι Κάρο, μέλος της ομάδας «Ασεμπλέα Καβαλερίτσα 14:45». Ο τίτλος της ομάδας προέρχεται από την ονομασία της ακαδημίας και την ώρα που αποτυπώθηκε στο παλιό ρολόι στην πρόσοψη του κτιρίου διοίκησης, όταν αυτό έπαψε να λειτουργεί πριν από δύο αιώνες.

Τα μνημειώδη κτίρια κτίσθηκαν τον 18ο αιώνα, για να στεγάσουν τη σχολή δοκίμων αξιωματικών του βασιλικού οίκου της Σαβοΐας. Εκτοτε, ο χώρος φιλοξένησε κατοικίες δημοσίων υπαλλήλων, χώρο στάθμευσης αστυνομικών οχημάτων, αλλά και κινηματογραφικά στούντιο.

Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν, όμως, να πουλήσουν το συγκρότημα το 2009, πυροδοτώντας το κίνημα διαμαρτυρίας. Κάθε ημέρα, φοιτητές, καλλιτέχνες και οργανώσεις πραγματοποιούν μαθήματα γιόγκα, χορευτικές εκδηλώσεις, ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις και γιορτές.

Παρότι το συγκρότημα εντάχθηκε στον κατάλογο Τοποθεσιών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1997, ως μέρος των ανακτόρων του βασιλικού οίκου της Σαβοΐας, η προηγούμενη δημοτική αρχή θεώρησε ότι η δαπάνη συντήρησής του ήταν δυσβάστακτη.

Οι εκλογές του Ιουνίου, όμως, ανέδειξαν νικητή το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων, με τη νέα δημοτική αρχή να έχει εκδηλώσει την πρόθεση να μην πουλήσει το συγκρότημα σε ιδιώτες. «Θα θέλαμε να επιτύχουμε την εκπόνηση ενός σχεδίου συνεργατικής διαχείρισης της Καβαλερίτσα Ρεάλε –όπως λέγεται επισήμως το συγκρότημα– αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη κεφαλαίων και οι επιδοτήσεις από την κυβέρνηση της Ρώμης έχουν ουσιαστικά στερέψει», λέει ο Γκουίντο Μοντανάρι, αντιδήμαρχος της πόλης και καθηγητής Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο του Τορίνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή