Οι γυναίκες εργάζονται πιο πολύ από τους άνδρες

Οι γυναίκες εργάζονται πιο πολύ από τους άνδρες

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες εργάζονται κάθε χρόνο κατά μέσον όρο 39 περισσότερες ημέρες από τους άνδρες. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι οι γυναίκες εργάζονται ημερησίως κατά μέσον όρο 50 λεπτά περισσότερο από τους άνδρες, τη στιγμή που τις βαρύνει και το κύριο βάρος της άμισθης εργασίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι ειδικοί, για να κλείσει η ψαλίδα της οικονομικής ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα θα χρειαστεί να περάσουν 170 χρόνια. Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι το χάσμα τις οικονομικές ευκαιρίες ανάμεσα στα δύο φύλα είναι σήμερα μεγαλύτερο από ό,τι ήταν το 2008.

Τουλάχιστον 250 εκατομμύρια γυναίκες μπήκαν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό την τελευταία δεκαετία. Παρότι οι άνδρες πραγματοποιούν περισσότερη έμμισθη εργασία (κατά 34%) συγκριτικά με τις γυναίκες, οι γυναίκες δαπανούν πολύ περισσότερες ώρες δουλεύοντας αμισθί για οικιακά, την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Οταν συνυπολογιστούν όλοι αυτοί οι παράγοντες, διαπιστώνεται πως οι γυναίκες εργάζονται κατά προσέγγιση ένα μήνα παραπάνω από τους άνδρες κάθε χρόνο. Σε Ινδία, Πορτογαλία και Εσθονία οι γυναίκες εργάζονται κατά 50 ημέρες περισσότερο κάθε χρόνο συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ στη Βρετανία εργάζονται 12 ημέρες περισσότερο από τους άνδρες. Μόνο σε έξι χώρες οι άνδρες εργάζονται περισσότερο από τις γυναίκες, μεταξύ των οποίων οι τρεις σκανδιναβικές, όπου η γονεϊκή άδεια μοιράζεται ίσα και στα δύο φύλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή