Συμφωνία επιτεύχθηκε για τη CETA στο Βέλγιο

Συμφωνία επιτεύχθηκε για τη CETA στο Βέλγιο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίτευξη συμφωνίας στο Βέλγιο για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό, οι επικεφαλής των βέλγικων περιοχών και των γλωσσικών κοινοτήτων έχουν καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο, ώστε να καθησυχάσουν τις φωνές προβληματισμού για τις αγροτικές εισαγωγές και το αμφιλεγόμενο σύστημα επίλυσης διαφορών.

«Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κοινοβούλια του Βελγίου τα οποία θα αποφανθούν πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής», σχολίασε.

«Υπάρχουν εξελίξεις αυτή την ώρα. Ελπίζω στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σχετικά με το πότε θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση της Συνόδου ΕΕ-Καναδά, ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που θα το αποφασίσει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «καλά νέα» και υπογράμμισε πως «μόνο όταν όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά της ΕΕ για την υπογραφή της CETA, θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό».

Νωρίτερα είχε αποφασισθεί η ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Καναδά, στην οποία επρόκειτο να υπογραφεί η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA), καθώς οι διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του Βελγίου που συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν αποδώσει καρπούς.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σύνοδος «δεν θα ξεκινήσει σήμερα, καθώς δεν είναι έτοιμα όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υπογράψουν τη συμφωνία. Ο Καναδάς παραμένει έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία μόλις η Ευρώπη είναι έτοιμη», καταλήγει.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε ότι η αδυναμία της Ε.Ε. να ολοκληρώσει τη συμφωνία εμπορίου με τον Καναδά αποτελεί «ντροπή και θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα της να διαπραγματεύεται μελλοντικές συμφωνίες».

 

Διαμαρτυρία έξω από το κτήριο της Κομισιόν

Διαμαρτυρία κατά της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κανάδα, CETA, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα έξω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, οι περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12:00 ώρα Βελγίου, στην πλατεία Σούμαν, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο, και αργότερα κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τυμπανοκρουσίες και συνθήματα κατά της CETA.

H «Συμμαχία D19-20», η οποία κάλεσε στην εν λόγω κινητοποίηση «για να διατηρήσει την πίεση κατά της υπογραφής της συμφωνίας», αποτελείται από δεκάδες οργανώσεις που αντιτίθενται στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της οργάνωσης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των περιφερειών του Βελγίου προκαλεί «ανησυχία» καθώς εάν τα περιφερειακά Κοινοβούλια την υπερψηφίσουν αύριο, θα είναι δυνατή η υπογραφή της CETA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή