Η πορτοκαλοκίτρινη βασίλισσα των ημερών

Η πορτοκαλοκίτρινη βασίλισσα των ημερών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ι αριθμοί λένε την αλήθεια. Και επειδή στις ΗΠΑ το Halloween θεωρείται η πιο προσοδοφόρος γιορτή μετά τα Χριστούγεννα με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων –ιδιοκτήτες ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων με κοστούμια τρόμου και διακοσμητικά αντικείμενα τρίβουν τα χέρια τους– μάλλον είναι θέμα χρόνου να «εφευρεθεί» κάποια αντίστοιχη γιορτή ― όχι φυσικά ότι δεν έχουμε ήδη αρκετά καρναβάλια.

Εν τω μεταξύ δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μη διασκεδάζουμε με το Halloween που κορυφώνεται το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, έχει τις ρίζες του στην αρχαία κέλτικη παράδοση και ουσιαστικά σηματοδοτεί το πέρασμα από το οριστικό φως του καλοκαιριού στο σκότος του χειμώνα. Μάλλον γι’ αυτό ακριβώς το «πέρασμα» η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα μπορούμε να «επικοινωνήσουμε» με τους νεκρούς, αλλά ας μην ασχοληθούμε με αυτό. Αλλωστε οι… ζωντανοί έχουν φροντίσει να μας προμηθεύσουν με άφθονο υλικό. Θυμάμαι μια καταπληκτική είδηση που είχα διαβάσει πέρυσι. Πρωταγωνιστής ένας Αμερικανός στρατιώτης, λίγο χαζούλης, καθώς είχε την ιδέα να μεταμφιεστεί σε βομβιστή αυτοκτονίας με αφορμή τη συγκεκριμένη γιορτή, στη στρατιωτική βάση Φορτ Μπραγκ στις ΗΠΑ.

Φυσικά, όλο το στρατόπεδο σηκώθηκε στο πόδι, επιστρατεύθηκαν μέχρι και άνδρες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Πληροφόρηση για την τύχη του στρατιώτη δεν μπόρεσα να βρω, ωστόσο εικάζω ότι η στρατιωτική του καριέρα δεν πρέπει να εξελίχθηκε πολύ καλά.

Παλιότερη αλλά εξίσου καταπληκτική είδηση, ήταν το περιστατικό με τον δάσκαλο στη Μασαχουσέτη, τέρας ευφυΐας κι αυτός, που μπήκε στην τάξη ανήμερα του Halloween, με μάσκα και αλυσοπρίονο. Ενας 15χρονος μαθητής άλλαξε χρώμα από τον φόβο του και άρχισε να τρέχει με αποτέλεσμα να σκοντάψει και να σπάσει το πόδι του. Οι γονείς του κατέθεσαν αγωγή κατά του δασκάλου διεκδικώντας 100.000 δολάρια.

Ούτε σ’ αυτήν την περίπτωση έμαθα την κατάληξη, αλλά καθώς οι Αμερικανοί είναι αρκετά ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα, μάλλον ο δάσκαλος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Εγώ πάντως όταν ακούω για το Halloween, σκέφτομαι δύο πράγματα: Tην Τζέιμι Λι Κέρτις να τρέχει πανικόβλητη να σωθεί από τον ψυχασθενή με τη λευκή μάσκα Μάικλ Μάγιερς, στην ταινία του Τζον Κάρπεντερ, αυτήν του 1978 και καμία από τις επόμενες και ένα ριζότο με κολοκύθα που είχα φάει από έναν Ιταλό σεφ στην Ελλάδα.

Διότι η βασίλισσα του Halloween δεν είναι άλλη από την πορτοκαλοκίτρινη κολοκύθα – Curcubita maxima ή Curcubita moscata όπως είναι επίσημα γνωστή. Και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην της δώσουμε την προσοχή που της αξίζει. Είναι άλλωστε η εποχή της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή