ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρωματική μηλόπιτα ή αχλαδόπιτα

Σοφία Τζίτζερα

Φωτογραφία: ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζάχαρη και Αλεύρι, Φρούτα, Κέικ, Συνταγές, Γλυκά, Μηλόπιτα, Μήλα

Προετοιμασία: 35΄/ Ψήσιμο: 50΄ / Αναμονή: περίπου 35΄
 

Υλικά (για περίπου 10 μερίδες)
  • 5 μήλα ή 5 αχλάδια
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ


Παντεσπάνι

  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 5 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 1/2 κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας (ή 1 κάψουλα βανίλιας)
  • 1½ κούπα γιαούρτι (όποιο θέλουμε)
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.

Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα μήλα ή τα αχλάδια από τις φλούδες και τα κουκούτσια τους. Κόβουμε σε ροδέλες τα μήλα και σε φέτες τα αχλάδια. Τα στρώνουμε στον πάτο μιας φόρμας ή ταψιού διαμέτρου 25 εκ. Θα τον καλύψουν εξ ολοκλήρου. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε εδώ κι εκεί τα κομμάτια βουτύρου και το κονιάκ. Τα βάζουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, για 1-2 λεπτά, το βούτυρο με την άχνη. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και στη συνέχεια τη βανίλια και το γιαούρτι. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα.

Συνολικά χτυπάμε το μείγμα για 10-12 λεπτά. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και φροντίζουμε να είναι εντελώς στεγνός. Ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια και τα χτυπάμε, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα, για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Αφού ψηθούν τα μήλα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω τη ζύμη. Βάζουμε και πάλι το γλυκό στον φούρνο για 20 λεπτά ακόμα. Περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού και το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει. Δεν το αφήνουμε παραπάνω, γιατί θα κολλήσουν τα φρούτα στο ταψί.

Αναποδογυρίζουμε το γλυκό πάνω σε μια πιατέλα και περιμένουμε περίπου 30 λεπτά προτού σερβίρουμε για να απορροφήσει το παντεσπάνι τα υγρά από τα φρούτα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ