Στη «γραμμή» Σόιμπλε ο Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους για 10 χρόνια

Στη «γραμμή» Σόιμπλε ο Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους για 10 χρόνια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα χρέους για τουλάχιστον μια δεκαετία, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, συντασσόμενος ανοιχτά με την γερμανική «γραμμή» σε ό,τι αφορά την μείωση του ελληνικού χρέους.

«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ενώ το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε περίπου 180% του ΑΕΠ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δεν έχει σημασία αν πληρώνουν 1% επιτόκιο», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «η Αθήνα σήμερα πληρώνει λιγότερο για το χρέος της απ' ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου, χάρη στα φτηνά δάνεια του ταμείου».

Την ώρα που το Βερολίνο βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, αυτό αποτελεί σημαντικό πολιτικό πρόβλημα για την Αγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει τις εθνικές εκλογές το 2017, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το χρέος της αλλά η ανάγκη να κερδίσει πίσω την ανταγωνιστικότητά της.

«Είμαι μάλλον από την πλευρά του κ. Σόιμπλε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ρεγκλινγκ, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μέσω δανεισμού από τα κεφάλαια διάσωσης της κοινότητας, τα οποία ανέρχονται σε σχεδόν 5% του ετήσιου ΑΕΠ.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», δήλωσε ο κ Ρεγκλινγκ. «Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Είναι ήδη εκεί και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αγοράσει ελληνικό χρέος στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης επικαλούμενη ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε τις ανησυχίες αυτές νωρίτερα τον Οκτώβριο, και ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει μόνο την αγορά ελληνικών ομολόγων, εάν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης λάβουν μέτρα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Αυτή η υπόσχεση θα τηρηθεί από την ευρωζώνη «αν η Ελλάδα κάνει όλα όσα έχει συμφωνήσει», είπε ο κ. Ρεγκλινγκ, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως η Αθήνα θα χρειαστεί ένα άλλο σχέδιο διάσωσης, μετά το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο λήγει το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή