Οξύτατες αντιδράσεις από τις δικαστικές ενώσεις

Οξύτατες αντιδράσεις από τις δικαστικές ενώσεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνουν το χάσμα και η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφασή του για αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το κλίμα στη Δικαιοσύνη ήταν βαρύ μετά τη δήλωση Γεροβασίλη αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που έκανε λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα», με τους δικαστές όλων των βαθμίδων και των κλάδων της Δικαιοσύνης να αντιδρούν έντονα και, μέσω των ενώσεών τους, να θέτουν πλέον ευθέως θέματα δημοκρατίας, σεβασμού των θεσμών και παραδοχής αυτονοήτων για το δημοκρατικό πολίτευμα αξιών και αρχών.

Η Ενωση των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας στηλίτευσε την τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου αφήνοντας αιχμές ότι δεν διαθέτει την αυτονόητη γνώση για τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και της συνταγματικής τάξης. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου, «ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από τον λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και τον ρόλο του δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση των διοικητικών δικαστών, οι οποίοι σε ανακοίνωση της ενώσεώς τους ανέφεραν πως «οι απαξιωτικές κριτικές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας δεν συνάδουν με τη συνταγματική μας τάξη και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται το κράτος δικαίου και δεν είναι συνταγματικά προβλεπόμενες ούτε θεσμικά ανεκτές», τονίζοντας –και αυτοί– τη διάκριση των εξουσιών και την υποχρέωση σεβασμού των αρχών του Συντάγματος και της δημοκρατίας.

Υψηλοί τόνοι

Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που καυτηρίασε και όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς θα στερηθούν παροχές προερχόμενες από τα χρήματα που έδωσαν για τις άδειες οι καναλάρχες.

«Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας», ήταν η απάντηση των δικαστών στην κυβερνητική εκπρόσωπο, ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους επεσήμαναν ότι «βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα, χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και για το κράτος δικαίου».

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι χθες –και μόλις η διάσκεψη της Ολομέλειας ολοκληρώθηκε– η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπου επικεφαλής της είναι ο κ. Κων. Μενουδάκος, έγκριτος και κύρους δικαστικός λειτουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρενέβη για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή